EÚ rozšírila sankčný zoznam v súvislosti s voľbami na východnej Ukrajine

    0
    Sídlo Európskej komisie v Bruseli (Autor: TASR)

    EÚ vo svojom tlačovom vyhlásení uviedla, že voľby ktoré separatisti uskutočnili v marci na východnej Ukrajine, “narušili a ohrozili územnú celistvosť, zvrchovanosť a nezávislosť” tejto krajiny. Keďže dané voľby boli z pohľadu Únie nelegitímne a nemali sa vôbec uskutočniť, jednotlivci ktorí sa aktívne podieľali na ich organizovaní, boli pridaní na sankčný zoznam.

    EÚ dané vyhlásenie zverejnila tesne pred pondelkovým stretnutím ministrov zahraničných vecí členských štátov EÚ v Bruseli. Témou rokovaní mal byť okrem iného práve nárast napätia v rusko-ukrajinských vzťahoch v súvislosti s incidentom v Kerčskom prielive, počas ktorého ruské vojenské námorníctvo zajalo tri ukrajinské lode a 24 príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl, ktorí sa nachádzali na ich palubách.

    Sankčný zoznam v súčasnosti zahŕňa 164 osôb, ktoré majú zakázaný vstup na územie EÚ a bol im zmrazený majetok. Ďalej sa na ňom nachádza aj 44 právnych subjektov, ktorým bol taktiež zmrazený majetok. EÚ uložila sankcie voči Rusku po tom, ako v roku 2014 došlo k nelegálnej anexii Krymského polostrova. Únia odmieta uznať ruskú vládu nad Krymom. EÚ okrem toho zaviedla aj ekonomické sankcie voči Rusku zamerané na konkrétne sektory ruskej ekonomiky. Tie sú v platnosti do 31. januára 2019.

    - Reklama -