OĽaNO nevylučuje, že budú žiadať odstúpenie ministerky školstva. Problémom majú byť opäť eurofondy

    0
    Veronika Remišová (Autor: TASR)

    Remišová uviedla, že pre eurofondový škandál musel pred časom odstúpiť vtedajší minister Peter Plavčan (nominant SNS), pričom zrušená bola jedna výzva. “Nová ministerka sľúbila, že sa bude snažiť zrušiť aj zmluvy v druhej výzve a eurofondy budú spravované dobre a efektívne,” zdôraznila Remišová. Súčasnú situáciu však označila ako “ďalšie najväčšie fiasko v spravovaní eurofondov v celej histórii Slovenska”. Väčšina pochybných zmlúv totiž podľa nej stále zostáva v platnosti.

    Dodala, že niektoré zmluvy vypadli z prehľadu operačného programu. Podľa Remišovej to znamená, že suma 166 miliónov eur nebude platená z eurofondov, ale bude platená zo štátneho rozpočtu. “Na tieto milióny sa poskladajú všetci občania Slovenska,” upozornila s tým, že tieto projekty už nebudú kontrolované európskymi inštitúciami.

    OĽaNO možno bude žiadať odstúpenie ministerky Lubyovej za zlyhanie

    Pre zlé riadenie operačného programu navyše podľa nej bude SR musieť vrátiť niektoré prostriedky do Bruselu. “Podľa informácií z ministerstva financií, ktoré nám poslali, a na základe našich prepočtov odhadujeme, že Slovensko príde až o 100 miliónov eur,” podotkla Remišová. Dôvodom, prečo Slovensko príde o túto sumu, je podľa nej to, že nominanti SNS nevedia eurofondy efektívne riadiť.

    V kľúčových oblastiach riadených ministerstvom školstva má rezort podľa Remišovej podpísané zmluvy zhruba na osem percent dostupných prostriedkov. “Podľa informácií z ministerstva financií je nemožné, aby sme za tri týždne, ktoré ostávajú, dokázali minúť 100 miliónov eur, ktoré sme neminuli,” poznamenala. Zároveň nevylúčila, že OĽaNO bude žiadať odstúpenie ministerky Lubyovej za zlyhanie v rezorte školstva.

    Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) sa v tejto súvislosti dôrazne ohradilo voči škandalizovaniu rezortu školstva a SNS vo veci eurofondov zo strany OĽaNO. Zdôraznilo, že medializované informácie sa nezakladajú na pravde. “Rezort vyhlásil cez výzvy operačného programu Výskum a inovácie (OP VaI) vyše 70 percent celého operačného programu. V spolupráci s partnermi zazmluvnil vyše 35 percent celého operačného programu. Konkrétne čerpanie je však v rukách prijímateľov, nie v rukách ministerstva. Poslankyňa Remišová nechápe proces čerpania eurofondov a snaží sa zvaľovať na rezort procesy, ktoré s ním priamo nesúvisia,” uviedol v reakcii odbor komunikácie a protokolu MŠVVaŠ SR. Zároveň zdôraznil, že Európska komisia zrušila všetky varovné listy, ktoré boli v minulosti zaslané v OP VaI.

    Prostriedky vyčlenené z EÚ sú ako úver, vysveľuje rezort

    “Za rok 2017 bola výška dekomitmentu za OP VaI vo výške 27 miliónov eur, za rok 2018 sa predpokladá vo výške 100 miliónov eur, no chceme zdôrazniť, že toto číslo zatiaľ nie je konečné,” uviedlo ministerstvo. Rezort školstva upozornil, že dekomitment v roku 2018 je výsledkom čerpania v roku 2015 vrátane. “Dekomitment je výška nevyčerpaných prostriedkov z OP VaI, ktorý priamo nesúvisí s činnosťou ministerstva školstva, ako sme už uviedli. O výzvy sa uchádzajú podnikateľské subjekty, univerzity a výskumno-vývojové inštitúcie, ktoré podávajú projekty,” poznamenalo ministerstvo. Na vysvetlenie čerpania eurofondov doplnili, že prostriedky vyčlenené z EÚ sú ako úver. “Je poskytnutá maximálna suma, ktorú môže žiadateľ čerpať, a ten sa rozhodne, do akej výšky si 'úver' vezme. SR v žiadnom prípade nezaplatí 127 miliónov eur na úkor občana. Rezort školstva ešte raz zdôrazňuje, že čerpanie majú v rukách uvedené subjekty,” dodalo ministerstvo.

    Podľa rezortu školstva pri spomenutí sumy 166 miliónov treba uviesť, že v rámci výzvy na podporu priemyselných výskumno-vývojových centier v oblastiach špecializácie je v súčasnosti platných 37 zmlúv o poskytnutí nenávratného finančného príspevku z pôvodných 61. “Vzhľadom na pretrvávajúce pozastavenie predmetnej výzvy neboli doposiaľ vyplatené žiadne finančné prostriedky. So všetkými subjektmi boli uskutočnené osobné stretnutia a rokovania, pričom sa s nimi aj naďalej priebežne komunikuje. Odstúpenie od zmluvy však musia realizovať firmy, ministerstvo nemôže predmetné zmluvy samovoľne vypovedať,” dodalo MŠVVaŠ SR. 

    - Reklama -