Europoslanci žiadajú zavedenie humanitárnych víz pre žiadateľov o azyl

    0
    Europarlament, ilustračná snímka. Foto: TASR

    Europoslanci vyzvali Európsku komisiu (EK), aby do 31. marca 2019 predložila návrh právnej úpravy, ktorá by zaviedla inštitút európskych humanitárnych víz. Za tento návrh hlasovalo 429 poslancov, 194 bolo proti a 41 sa zdržalo hlasovania. Držitelia humanitárnych víz by mohli legálne pricestovať do EÚ, konkrétne na územie členského štátu, ktorý tieto víza vydal, avšak iba na jediný účel – podať si žiadosť o azyl. Rozhodnutie o udelení víz by malo byť výlučnou kompetenciou každého členského štátu EÚ a právo krajín rozhodnúť o tom, komu udelia medzinárodnú ochranu vo forme azylu, by zostalo nedotknuté.

    Od roku 2000 zomrelo pri snahe dostať sa do EÚ viac ako 30-tisíc ľudí

    Európski zákonodarcovia zdôraznili, že napriek mnohým požiadavkám na zadefinovanie bezpečného a zákonného spôsobu, ako by sa žiadatelia o azyl mohli dostať do EÚ, dodnes neexistuje na celoeurópskej úrovni harmonizovaný rámec postupov chráneného vstupu. V posledných rokoch sa až 90 percent osôb, ktorým bola v EÚ priznaná medzinárodná ochrana, dostalo do Únie nezákonnými spôsobmi. Podľa stanoviska europarlamentu by humanitárne víza mali viesť k zníženiu počtu nelegálnych pokusov o prekročenie hraníc EÚ, za ktorými stoja organizované gangy pašerákov ľudí, a tiež k zníženiu vysokého počtu úmrtí, ku ktorým dochádza najmä v oblasti Stredozemného mora. Od roku 2000 zomrelo pri snahe dostať sa do EÚ viac ako 30.000 ľudí.

    Zámerom je zároveň znížiť náklady EÚ a členských štátov

    Poslancami navrhované opatrenia by mali zlepšiť organizáciu príchodu a prijatia osôb uchádzajúcich sa o medzinárodnú ochranu a zefektívniť proces spracúvania žiadostí o azyl. Zámerom je zároveň znížiť náklady EÚ a členských štátov, ktoré súvisia s azylovým konaním, ochranou hraníc, ako aj s pátracími a záchrannými operáciami na mori. V texte prijatom EP sa uvádza, že žiadatelia o humanitárne víza by mali zastupiteľským úradom štátov EÚ v tretích krajinách predložiť dôkazy o prenasledovaní alebo o riziku prenasledovania. Humanitárne víza by sa nemali vydávať osobám, ktoré už boli zaradené do procesu presídľovania žiadateľov o azyl na územie EÚ.

    Posudzovanie žiadostí o humanitárne víza by nemalo viesť k definitívnemu určeniu právneho postavenia žiadateľa o medzinárodnú ochranu, teda k rozhodnutiu o udelení či neudelení azylu. Každý žiadateľ o víza by mal byť pred ich prípadným udelením podrobený bezpečnostnej kontrole, a to aj prostredníctvom relevantných vnútroštátnych a európskych databáz, ktorá by mala overiť, či žiadatelia o tento druh víz nepredstavujú bezpečnostné riziko.

    - Reklama -