Európsky parlament bude pokračovať v zasadnutiach aj napriek útoku v Štrasburgu

    0
    Ilustračná fotografia: Európsky parlament (Autor: TASR)

    Tajani dodal, že europarlament sa “nedá zastrašiť útokmi teroristov ani kriminálnikov. Budeme pokračovať”.

    Niekoľko europoslancov sa nachádzalo blízko vianočného trhu, kde sa v utorok večer začala streľba, a ukryli sa v hoteloch, reštauráciách i v samotnej budove europarlamentu, pričom polícia zatiaľ pátrala po podozrivom. Najmenej dvaja ľudia pri útoku zahynuli a 11 ďalších osôb utrpelo zranenia, niekoľko z nich sa nachádza v kritickom stave. Podozrivý páchateľ je stále na úteku, ale pred únikom z miesta činu bol postrelený. Francúzska prokuratúra otvorila vyšetrovanie teroristického činu. Konkrétne má vyšetrovanie na starosti parížska prokuratúra, poverená vyšetrovaním všetkých teroristických útokov na území Francúzska.

    Podozrivého páchateľa sa bezpečnostným zložkám podarilo identifikovať. Nachádza sa na zozname sledovaných osôb z hľadiska ohrozenia národnej bezpečnosti a ako podozrivý extrémista. Má aj záznam v registri trestov, uviedol francúzsky minister vnútra Christoph Castaner.

    Podozrivého sa chystali v utorok ráno zatknúť, povedal zdroj blízky vyšetrovaniu.

    K útoku v Štrasburgu došlo práve v období, keď Francúzsko štyri týždne trápia protesty proti prezidentovi Emmanuelovi Macronovi a polícia je zaneprázdnená bojom proti výtržníctvu a ďalším nepokojom súvisiacim s protestmi. Samotný Macron v utorok večer prerušil zasadnutie v prezidentskom paláci, aby mohol pozorne sledovať vývoj udalostí, dodal Macronov úrad. To naznačuje závažnosť útoku.

    Informácie priniesli tlačové agentúry AP, AFP a DPA.

     

    - Reklama -