Meno špióna, ktorého sme vyhostili z územia Slovenska, je známe. Dlho sa na Slovensku nezohrial

    0
    Vladimír Putin (Autor: TASR)

    Premiér Peter Pellegrini začiatkom tohto mesiaca informoval verejnosť, že sme 22. novembra vyhostili z nášho územia ruského špióna, ktorý vykonával rozviedne aktivity, ktoré sú v rozpore s Viedenským dohovorom. Išlo o ruského diplomata, ktorý pracoval ako pracovník úradu pridelenca obrany Veľvyslanectva Ruskej federácie v Slovenskej republike. Rus musel následne do 48 hodín opustiť územie našej krajiny, pričom nebol zverejnené jeho meno ani ďalšie náležitosti. „Slovensko vykonalo vyhostenie v tichej procedúre s tým, že sú o tom informované všetky členské štáty Európskej únie,“ uviedol predseda vlády. Rusko sa vyjadrilo, že bude konať recipročne.

    Podľa informácií Denníka N má ísť o plukovníka Alexandra Nikolajeviča Vinogradova. Pracoval ako jeden z troch členov vojenského diplomatického personálu, pričom jeho meno sa aj naďalej po vyhostení nachádza na internetovej stránke nášho ministerstva obrany. Jeho meno sa spomína aj v súvislosti so spomienkovým pochodom v obci Čierny Potok z októbra minulého roka, kde mal položiť vence ako zástupca veľvyslanectva Ruskej federácie za obyvateľov obce, ktorých počas druhej svetovej vojny odvliekli do koncentračného tábora Dachau.

    Podľa portálu sa kontrarozviedka mala diplomatom zaoberať už dávnejšie pre jeho aktivity, ktoré neboli v súlade s vykonávaním profesie diplomata. „Pri Vinogradovi bolo na to podľa slovenskej kontrarozviedky už dlhšie viac dôvodov. Na Slovensku pritom pôsobil pomerne krátko. Prišiel len v roku 2017, veľmi rýchlo však svojou aktivitou vzbudil pozornosť ľudí z Vojenského spravodajstva, ktoré sleduje činnosti ohrozujúce suverenitu a aktivity cudzích spravodajských služieb,“ uvádza sa.

    Agent GRU

    Poukazuje sa aj na kritizovaný postoj Slovenska na jar tohto roka, keď sme ako jediná krajina V4 nevyhostili ruských diplomatov z veľvyslanectva pre kauzu Skripaľ. Ide o dvojnásobného ruského agenta, ktorého v anglickom meste Salisbury pravdepodobne otrávili dvaja agenti z ruskej vojenskej rozviedky GRU nervovoparalytickou látkou Novičok. Vtedy viacero krajín vyhostením ruských diplomatov prejavilo solidaritu s Veľkou Britániou, ktorá daný krok urobila ako prvá. Slovensko tak nekonalo údajne pre vetu Andreja Danka, ktorý je dobrý kamarát šéfa ruskej dumy Vjačeslava Volodina.

    „Dôvodov na vyhostenie Vinogradova pritom bolo už vtedy veľa. Robil veci, ktoré boli ďaleko cez čiaru nielen na slovenské, ale aj ruské pomery,“ uviedol človek z prostredia tajných služieb. Údajne ide o viacero vecí, ktoré robil v rozpore s Viedenským dohovorom. Údajne má ísť o agenta GRU, rovnako ako ľudia, ktorí sa pokúšali zavraždiť Sergeja Skripaľa. „Spravodajský dôstojník, ktorý pracoval s krytím v úrade vojenského pridelenca, to je takmer absolútne isto dôstojník GRU,“ uviedol Mark Galeotti z pražského Ústavu medzinárodných vzťahov. Pôvodná dohoda s ruskou stranou mala byť, že sa informácie o vyhostení nebudú zverejňovať, ale uskutočnia sa v tichosti.

    - Reklama -