NAKA išla v prípade Kuciakovej vraždy zadržať Bödöra, ale dozvedel sa to a prišiel sám

    0
    Norbert Bödör (druhý zľava) počas zasadnutia Valného zhromaždenia FC Nitra v roku 2012 (Autor: TASR)

    Informáciu priniesol Denník N. Ide o syna majiteľa firmy SBS Bonul Norberta Bödöra, na ktorého prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry vydal príkaz na zatknutie. Dôvodom mal byť jeho výsluch v súvislosti s vraždou. O pláne prokuratúry sa ale dozvedel skôr, ako začali konať a na políciu mal prísť sám s vyhlásením, že je ochotný s orgánmi činnými v trestnom konaní spolupracovať. Tento krok mal príslušné orgány prekvapiť, lebo nevedeli, odkiaľ mohol vedieť o tom, že ho chcú zadržať. Následne sa mali s podnikateľov dohodnúť na vypočutí s tým, že k zadržaniu nakoniec neprišlo.

    Informácie potvrdil samotný Bödör, ktorý návštevu polície z vlastnej iniciatívy nepovažuje za neštandardné. To, že ho spájajú s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, sa ho ale dotýka. „Uvedomujete si, ako mňa toto poškodzuje? V dobrom. Teraz sa budú hľadať ľudia, ktorí sa budú vyviňovať, je to nenormálny stav,“ uviedol. K otázkam o jeho vzťahu s Marianom Kočnerom sa nechcel vyjadriť, pričom následne zložil telefón. Auto Kočnera, ktorý je v súčasnosti vo väzení v Banskej Bystrici pre kauzu zmenky, niekoľko týždňov po vražde parkovalo pred hotelom Zlatý kľúčik v Nitre. Ten patrí práve Bödörovi.

    Podľa Denníka N majú podozrenia voči Bödörovi súvisieť s tým, že aj on sa mal podieľať na sledovaní novinárov, ktoré dal Marian Kočner za úlohu bývalému šéfovi kontrarozviedky SIS Petrovi Tóthovi. Ten má rovnako spolupracovať s políciou, ale ako utajený svedok.

    Vyjadrenia 

    Špeciálna prokuratúra sa k informáciám o vyšetrovaní a konkrétne vypočúvaní nitrianskeho podnikateľa nechce vyjadrovať. „Vo veci úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa koná, preto v súčasnosti nebudeme poskytovať žiadne informácie ani komentovať informácie z neoverených zdrojov, aby sme nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie,“ uviedla hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová.

    Právny zástupca rodiny novinára Daniel Lipšic nemá informácie, že NAKA vypočúvala Bödöra v súvislosti s dvojnásobnou vraždou z februára tohto roku. „Ak sa potvrdí, že mal vedomosť dopredu o takomto postupe orgánov činných v trestnom konaní, tak je to dôkaz, že z vyšetrovania unikajú informácie. Takéto informácie, ak uniknú vopred, sú veľmi citlivé a je to zarážajúce. Myslím, že by nadriadení na NAKA mali v tomto prípade konať,“ konštatoval. Dodal, že ak prokuratúra vydala príkaz na zadržanie, tak vo všeobecnosti ide o podozrenie, že daná osoba je podozrivá z páchania trestného činu. „Ale neviem, o aké podozrenie išlo v prípade Bödöra.”

    Právny zástupca rodiny zavraždenej mladej archeologičky Roman Kvasnica bol vo vyjadreniach zdržanlivý. „Mám príliš málo informácií na to, aby som to vedel akokoľvek hodnotiť,“ uviedol.

    Šéf polície je z úniku informácií nahnevaný. „Mojou úlohou je zabezpečiť tím, nie vyšetrovanie, preto som o tejto informácii sám ani nevedel. Som však rozhorčený a sklamaný z toho, že unikajú také podstatné informácie napriek tomu, že v tíme boli prijaté opatrenia,“ uviedol.

    Kto je nitriansky podnikateľ

    Norbert Bödör je nitriansky podnikateľ a príbuzný bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. V súvislosti s ním poukázal zavraždený novinár Ján Kuciak na to, že za vlády Smeru získala podnikateľova firma lukratívne záväzky v štátnej správe. S podnikateľom sa spája aj meno bývalého ministra zdravotníctva Tomáša Druckera z čias, keď bol ešte šéfom Slovenskej pošty, ktorá dala bödörovej firme Bonul zákazku na stráženie za 27 miliónov eur. Treba ale uviesť, že dohoda vznikla v čase, keď na pozícii šéfa pošty nebol Drucker. Ten následne bol proti ich zmluve a riešil aj prehodnotenie zmlúv a zníženie zmlúv.

    Do povedomia sa dostal aj ako prezident nitrianskeho futbalového klubu. Kým bol na čele Policajného zboru Tibor Gašpar, mal mať Bödör informácie o činnosti polície. Gašpar a rovnako aj Peter Krajmer (bývalý šéf protikorupčnej jednotky NAKA) museli po vražde na tlak ulice a údajnom blízkom vzťahu s nitrianskym podnikateľom odísť z funkcie, ale zrejme stále má dostatok informácií o tom, čo sa v polícii deje. Takýmto spôsobom zrejme prišiel aj k informácii o jeho zadržaní. 

    - Reklama -