Ruský súd vyhostil ukrajinskú novinárku; na Ukrajine je podozrivá z vlastizrady

    0
    Ruská zástava (Autor: TASR)

    Novinárka počas súdneho pojednávania pripustila svoju vinu a vysvetlila, že v roku 2016 “prišla do Ruska, aby ako expertka účinkovala v programoch rôznych televízií”. Povolenie na pracovnú činnosť nemala, pretože – ako vysvetlila – šlo o “jednorazovú prácu”. Okrem vyhostenia na Ukrajinu musí novinárka zaplatiť aj pokutu vo výške 5000 rubľov (66 eur).

    Do samotného vyhostenia bude v dočasnom zadržiavacom centre pre cudzincov a osoby bez štátnej príslušnosti pri moskovskom riaditeľstve ministerstva vnútra. Justičné zdroje pre RIA Novosti uviedli, že Bojková v Rusku opakovane žiadala o politický azyl. Jej žiadosti však boli zamietnuté. Agentúra Interfax poznamenala, že ukrajinská tajná služba SBU vedie vyšetrovanie Bojkovej v dvoch kauzách. Práve preto Bojková ruské úrady žiadala, aby ju z Ruska nevyhostili. Podľa agentúry UNIAN je Bojková na Ukrajine podozrivá z vlastizrady.

    Bojková bola v júli roku 2015 jedným z dvoch ľudí, ktorých ukrajinská SBU zadržala v meste Ľvov pre podozrenie z podpory separatizmu. Spolu so zadržaným Romanom Bogvelišvilim boli podozriví z členstva v organizácii Haličský jastrab, ktorá sa vo Ľvove snažila organizovať zhromaždenia za oddelenie Ľvovskej oblasti od Ukrajiny a jej pripojenie k EÚ. Polícia pri domovej prehliadke u zadržaných našla bankové karty k účtom, na ktoré prichádzali financie zo zahraničia vrátane Ruska. Polícia u nich zhabala aj chartu politickej strany Rus sobornaja.

    - Reklama -