Strelec pri vianočnom trhu v Štrasburgu bol jedným z našich vojakov. Reagoval na výzvy útočiť na občanov krajín koalície, uviedol Islamský štát

    0
    Záchranné zložky zasahujú po útoku na vianočnom trhu vo francúzskom meste Štrasburg (Autor: TASR)

    Francúzsky minister vnútra Cristophe Castaner povedal v Štrasburgu, že totožnosť mŕtveho muža ešte nebola potvrdená. Podľa ministra sa však “tento jednotlivec zhoduje s opisom osoby, po ktorej sa pátralo od utorkového večera,” teda s opisom 29-ročného Chérifa Chekatta. Ten je obvinený zo zastrelenia troch ľudí pri vianočnom trhovisku v centre Štrasburgu.

    Džihádistická organizácia Islamský štát (IS) prostredníctvom propagandistickej agentúry Amák na Twitteri uviedla, že strelec na obľúbenom vianočnom trhu v Štrasburgu je jedným z jej “vojakov”. Vykonal “operáciu, ktorou reagoval na výzvy útočiť na občanov krajín koalície”, dodal IS. A myslel tým medzinárodnú koalíciu pod vedením USA, ktorá od roku 2014 podniká nálety proti džihádistom a poskytuje výcvik silám bojujúcim proti IS v Sýrii aj Iraku.

    Minister Castaner vo štvrtok večer tiež povedal, že podozrivý spustil vo štvrtok večer paľbu na policajtov, keď ho spozorovali a pokúsili sa ho zatknúť. “Vo chvíli, keď sa ho pokúsili zatknúť, obrátil sa k nim a spustil paľbu. Oni reagovali,” vyhlásil Castaner. Podľa nemenovaného miestneho predstaviteľa polície bol muž, ktorý strieľal na políciu, ozbrojený pištoľou a nožom. K streľbe na muža došlo v južnej mestskej štvrti Neudorf, kde polícia intenzívne pátrala po Chekattovi vo štvrtok už skôr. Chekatt, ktorý vyrastal v Neudorfe, sa podľa informácií polície mal ukrývať v neďalekej budove. Na miesto zatknutia smeruje parížsky prokurátor poverený vyšetrovaním tohto útoku, aby potvrdil totožnosť mŕtveho. Po Chekattovi – ktorý mal dlhý záznam v registri trestov, údajne podľahol islamskému extrémizmu a pri utorkovom útoku kričal arabskú frázu “Alláhu akbar!” (Boj je najväčší) – pátralo vyše 700 policajtov.

    Minister vnútra vo štvrtok už skôr oznámil, že traja z 13 zranených pri utorkovom útoku blízko vianočného trhu boli z nemocnice prepustení a traja ďalší bojujú o život. Vianočné trhy v centre Štrasburgu majú byť v piatok už otvorené. Vo štvrtok večer sa pred 500-ročnou katedrálou v Štrasburgu zhromaždili stovky ľudí, smútili a utešovali sa. “Zlo nezvíťazí,” vyhlásil arcibiskup Luc Ravel. “Utorková dramatická noc nepoprela posolstvo Vianoc, skôr naopak – existuje zlo aj dobro, ale nakoniec bude mať dobro posledné slovo,” dodal podľa tlačovej agentúry AP arcibiskup. 

    - Reklama -