Útok na vianočných trhoch v Štrasburgu si vyžiadal piatu obeť

    0
    Na snímke stopy krvi sú na kockách na ulici v Štrasburgu v stredu 12. decembra 2018 po utorňajšom útoku na vianočných trhoch. (Autor: TASR)

    Muža, ktorého kultúrna obec v Štrasburgu poznala pod menom Bartek, plným menom Barto Pedro Orent-Niedzielski, útočník zasiahol zo svojej strelnej zbrane priamo do čela. V osudný večer robil Bartekovi spoločnosť taliansky novinár Antonio Megalizzi, ktorý podľahol rovnakému strelnému zraneniu.

    Bartekovi príbuzní – matka a brat – sa rozhodli, že ho nedajú odpojiť od podporných lekárskych prístrojov, aby jeho priateľom ešte umožnili rozlúčiť sa s ním. Obyvatelia francúzskeho Štrasburgu si v nedeľu pripomenuli v centre mesta obete i zranených po streľbe ozbrojenca na vianočných trhoch. Asi hodinu trvajúca slávnosť sa skončila aplauzom a spevom francúzskej hymny. Po útoku na vianočných trhoch spustili bezpečnostné zložky rozsiahle pátranie, ktoré sa skončilo vo štvrtok večer, keď hlavného podozrivého Chérifa Chekatta (29) zneškodnila polícia pri prestrelke v mestskej štvrti, kde vyrastal. Polícia sa pri vyšetrovaní zameriava na to, či Chekattovi niekto pomáhal s uskutočnením útoku, alebo pokým bol na úteku. 

    Rodičov ozbrojenca a jeho dvoch bratov prepustili v sobotu z väzby na slobodu. V nedeľu prepustili ďalšie dve osoby blízke Chekattovi, čím vo väzbe z pôvodných siedmich ľudí zostal len jeden, uvádza agentúra AFP. Propagandistická agentúra Islamského štátu uviedla na Twitteri, že Chekatt bol jedným z jeho “vojakov”, čo francúzsky minister vnútra Christophe Castaner v piatok označil za “úplne oportunistické”.

    - Reklama -