Televízia klame! Špinavý Fidesz! Orbán zmizni!, kričali demonštranti v Maďarsku

    0
    Protestujúci v Maďarsku (Autor: szmo.hu)

    Niekoľko tisíc protestujúcich prišlo z neďelnej podvečernej demonštrácie pri parlamente k budove Fondu na podporu poskytovateľov mediálnych služieb a správy majetku (MTVA), ktorá zastrešuje činnosť verejnoprávnych médií. Prítomní opoziční parlamentní poslanci vošli do budovy s požiadavkou, aby v živom vysielaní televízie mohli prečítať petíciu demonštrantov.

    Protestujúci na ulici skandovali: “Televízia klame!”, “Špinavý Fidesz!”, “Orbán zmizni!” a ďalšie heslá. Agresívnejší účastníci vyzývali na obsadenie televízie. Zhromaždenie streamovalo niekoľko opozičných a nezávislých médií. Budovu MTVA chránil kordón policajtov zásahovej jednotky. Demonštrácie sa konali aj v niektorých ďalších mestách Maďarska vrátane Miškovca.

    Maďarská verejnoprávna televízia nesplnila do nedeľňajšej polnoci žiadosť demonštrantov, aby boli v živom vysielaní prečítané ich požiadavky Do budovy televízie v Budapešti obkolesenej policajným kordónom vošli okolo 23.00 h SEČ opoziční parlamentní poslanci, ktorí tlmočili postoj protestujúcich. Podľa spravodajského servera 24.hu s poslancami hovoril iba šéf ochranky televízie, ktorý im oznámil, že s redaktormi sa nemôžu stretnúť, že v prípade narušenia vysielania verejnoprávnej televízie im hrozí trest viacročného väzenia a že v prípade, ak majú nejaké otázky, majú ich predložiť písomne.

    V napätej situácii pred sídlom televízie policajti v jednom prípade použili slzotvorný plyn voči davu, ktorý sa tlačil na policajný kordón v snahe vniknúť do budovy. Niekoľko ľudí v tlačenici spadlo. Požiadavkami demonštrantov sú zrušenie novely zákonníka práce a nadčasov pre policajtov, nezávislosť justície a zrušenie nového správneho súdu, pristúpenie Maďarska k Európskej prokuratúre (EPPO) a nezávislé verejnoprávne médiá. Poslanci demonštrantom vonku oznámili, že v budove televízie zostanú až dovtedy, kým tieto požiadavky nebudú zverejnené. Viacerí protestujúci aj napriek veľmi chladnému počasiu zostali, iní odišli domov s tým, že v protestoch budú pokračovať aj v nadchádzajúcich dňoch.

     

    - Reklama -