Holandský premiér vyzval spoluobčanov, aby nedopustili chaos ako v Británii

    0
    Mark Rutte (Autor: TASR)

    Premiér sa na Holanďanov obrátil prostredníctvom celostránkového inzertného článku v denníku Algemeen Dagblad (AD). Holandsko podľa Rutteho nesmie opustiť svoje politické tradície, v ktorých zohráva dôležitú úlohu koaličné vládnutie a snaha o kompromis. Súčasnú prosperitu krajiny prirovnal k vzácnej váze.

    “Toto vlastníctvo je jemné a krehké. Môže sa ľahko rozbiť. Vidíme príklady spoločností, kde túto vázu rozbili. Pozrite sa na Britániu. Politici a ľudia tam zabudli, čo spoločne dosiahli. Teraz zápasia s chaosom,” uviedol Rutte.

    DutchNews.nl upozornil, že premiérov otvorený list bol zverejnený pred marcovými provinčnými a májovými senátnymi voľbami. Rutteho koaličná vláda by podľa očakávaní mala prísť o tesnú väčšinu kresiel v dolnej komore parlamentu. Ak k tomu skutočne dôjde, bude sa musieť opierať o podporu opozičných strán. 

    Server Dutchnews.nl v tejto súvislosti poukazuje na roztrieštenosť holandskej politickej scény. V posledných parlamentných voľbách z roku 2017 sa do parlamentu dostalo až 13 strán. Vlaňajšie rokovania o vytvorení súčasnej štvorstrannej vládnej koalície trvali preto bezprecedentne dlho, až sedem mesiacov.

    Rutteho vláda má krehkú väčšinu jedného kresla v oboch komorách holandského parlamentu.

     

    - Reklama -