Pretrváva patová situácia v úsilí vytvoriť novú švédsku vládu

    0
    Zástava Švédskeho kráľovstva (Autor: APL)

    Šéf zákonodarného zboru by podľa vlastných slov uprednostnil hlasovanie pred vianočnou prestávkou. Ako však pred novinármi ozrejmil, vyhovel žiadostiam straníckych lídrov o viac času na vyriešenie rozporov, informovala agentúra DPA.

    Norlén nemenoval kandidáta pre najbližšie, v poradí už tretie hlasovanie o kandidátovi na predsedu vlády, zdôraznil však, že najlepšie vyhliadky majú predseda sociálnych demokratov Stefan Löfven a šéf konzervatívcov z Umiernenej strany Ulf Kristersson.

    Kandidatúru Löfvena ani Kristerssona – lídrov dvoch hlavných strán – poslanci v doterajších dvoch hlasovaniach neschválili.

    Predseda parlamentu má ešte dva pokusy navrhnúť premiéra, ktorý musí získať dôveru poslancov. Ak neuspeje, budú sa konať predčasné voľby.

    Norlén uviedol, že v prípade neúspechu tretieho hlasovania bude presadzovať štvrté v termíne 23. januára. Ak poslanci ani vtedy dôveru kandidátovi na premiéra nevyslovia, nové voľby by sa uskutočnili najneskôr 21. apríla.

    Švédsko je v patovej situácii od volieb z 9. septembra, v ktorých si väčšinu v parlamente nezaistili ani stredopravicová opozičná aliancia, ani stredoľavicový blok úradujúceho premiéra Löfvena. Tomu parlament vyslovil nedôveru už koncom septembra, avšak vo funkcii dočasne zostáva až do sformovania nového kabinetu.

    Snahy o vytvorenie vlády komplikuje skutočnosť, že oba hlavné politické tábory vylúčili možnosť spolupráce s protiimigračnou stranou Švédski demokrati.

     

     

    - Reklama -