Eurokomisárka odpovedala na list ministrov práce Vyšehradskej štvorky

    0
    Marianne Thyssenová (Autor: TASR)

    Eurokomisárka tak odpovedala na list ministrov práce Vyšehradskej štvorky (V4), v ktorom žiadajú o preskúmanie legislatívnej úpravy, ktorú prijalo Rakúsko. Podľa tejto úpravy sa od 1. januára 2019 zavádza v Rakúsku indexácia prídavkov na deti občanov krajín Európskej únie (EÚ), ktorí pracujú v Rakúsku, ale ich deti žijú mimo tejto krajiny.

    Eurokomisárka podľa Richtera v odpovedi ubezpečila, že celý problém vníma ako protiprávny. “Urobí všetky kroky, ktoré má k dispozícii, pre to, aby ten zákon a to opatrenie v Rakúsku neplatilo,” uviedol minister práce.

    Zároveň dodal, že odpoveď dostal aj od predsedu Európskeho súdneho dvora. “Pán predseda potvrdil, že v tom našom stanovisku, ktoré sme zaslali, máme pravdu. On sa prikláňa k tomu, že to je porušenie pravidiel EÚ, čo nám dáva ešte väčší optimizmus, že uspejeme,” poznamenal Richter.

    List ministrov V4 podpísali 15. novembra slovenský minister práce Ján Richter (Smer-SD), ministerka zodpovedná za politiku rodiny a mládeže Maďarska Katalin Nováková, za český rezort práce štátny tajomník ministerstva Petr Hůrka a za Poľsko štátny tajomník ministerstva pre rodinu, prácu a sociálnu politiku Stanislaw Szwed. K vyhláseniu sa pripojili aj rezortní kolegovia z Bulharska, Litvy a Slovinska.

    Štáty v spoločnom liste konštatujú, že zákon je v rozpore s právom EÚ a s princípom rovnakého zaobchádzania. “Predpokladá sa, že nadobudnutím účinnosti tohto zákona bude negatívne ovplyvnený sociálno-ekonomický status 87.500 detí žijúcich v krajinách V4,” vyčíslil slovenský minister práce.

     

    - Reklama -