Nový šéf nemeckej kontrarozviedky: Nenávistné štvanie proti cudzincom sa stáva čoraz viac mainstreamom

    0
    Thomas Haldenwang (Autor: TASR)

    Dosiaľ má túto sféru na starosti približne 200 agentov BfV, informovala agentúra DPA.Haldenwangov predchodca Hans-Georg Maassen sa stal opakovane terčom kritiky za to, že neberie hrozbu zo strany krajnej pravice dostatočne vážne. Nový prezident nemeckej kontrarozviedky takéto obvinenia odmietol s tým, že pred istým častom sa objavila “nová dynamika v pravicovom extrémizme”, na čo je potrebné reagovať.

    Udalosti v meste Chemnitz, kde v auguste a septembri “bežní demonštranti” protestovali po boku pravicových extrémistov, podľa Haldenwanga napríklad ukazujú, ako sa nenávistné štvanie proti cudzincom stáva čoraz viac “mainstreamom”. Haldenwang tiež hovoril o “mobilizácii podľa jasného modelu”, ktorá sa začína po “spúšťacej udalosti”, ktorú extrémisti využijú na získavanie nových stúpencov. V prípade protestov v Chemnitzi bolo touto udalosťou zabitie Nemca.

    Spolkový úrad na ochranu ústavy rozhodne v januári o svojom postupe v prípade AfD

    V súvislosti s vyjadreniami politikov zo strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) k problematike utečencov a migrantov Haldenwang povedal: “Keď nejaká strana v Nemeckom spolkovom sneme túto debatu opakovane hlasito podnecuje, potom môže aj toto prispieť k tomu, že si pravicový extrémizmus nájde nových prívržencov.” 

    Spolkový úrad na ochranu ústavy rozhodne v januári o svojom postupe v prípade AfD, dodal šéf tejto inštitúcie s tým, že už len diskusia o hroziacom sledovaní AfD tajnou službou túto stranu motivovala k prerušeniu stykov s “extrémistickými zoskupeniami”.

     

    - Reklama -