Jeden stihol aj tri večere na Štedrý deň, druhý dá deťom pod stromček najviac tri balíčky. Takto trávia sviatky naši politici

    0
    Vianočné ozdoby (Autor: TASR)

    Číž: Preferujem tadičnú slovenskú klasiku

    Poslanec za Smer a člen výboru pre kultúru a médiá Miroslav Číž uviedol, že Vianoce netrávi nijak neštandardne. „Preferujem Vianoce doma s tradičnou slovenskou klasikou – kapustnicou, kaprom a šalátom,“ uviedol pre ParlamentnéListy.sk. Veľké oslavy nového roku ale neplánuje. „Čo ma, samozrejme, mrzí, ale pre vek už žiadne veľké oslavy nefungujú,“ dodal.

    Jarjabek: Stretne sa celá rodina 

    Jeho stranícky kolega a šéf parlamentného výboru pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek rovnako preferuje štandardné vianočné zvyklosti. „Vianoce slavíme v kruhu rodiny, s kapustnicou, pupákmi a so stromčekom. Následne sa počas prvého a druhého sviatku vianočného stretávame celá rodina,“ vysvetlil. Dodal, že následne spolu s rodinou chodí lyžovať, kde aj následne trávia Silvestra. „Všetko ale závisí od toho, ako bude sneh,“ povedal so smiechom.

    Hrnko: Preferujem tradičné zvyklosti

    Šéf branno-bezpečnostného výboru a poslanec za SNS Anton Hrnko  uviedol, že Vianoce spolu s vianočnými sviatkami trávi doma v rodinnou kruhu, kde si následne s rodinou vymenia darčeky. „Vianoce slávime ako normálna, tradičná slovenská rodina,“ uviedol vzápätí.

    Rovnako nám prezradil plány, kde chce stráviť oslavy nového roka. „Už viac ako tridsať rokov pravidelne chodím na slávnostný silvestrovský výstup na Pajštún. Ak mi to zdravie dovolí, v tradícii by som pokračoval aj tento rok,“ povedal.

    Galko: Na Vianoce sa stretávame širšia rodina

    „Už dlhodobo zastávame tradíciu, že sa u nás v Stupave zídeme väčšia rodina. Čiže nie len najbližšia, ale aj širšia rodina. Následne navštívime aj moju mamu,“ povedal podpredseda SaS Ľubomír Galko. Dodal, že ostatné dni si už každý riešia individuálne. „Niekto ostane doma, iní cestujú. Tá atmosféra je už voľnejšia. Štedrý deň však oslavujeme so všetkými tradíciami. Máme stromček, dáme si oblátky, pripravíme kapustnicu, rybu, všetko tak, ako má byť,“ vysvetlil.

    Čo sa týka toho, či preferuje Vianoce doma, alebo v zahraničí povedal, že s rodinou to striedajú, ale na Štedrý deň musia byť doma. „Tú tradíciu stretávania sa si ctíme,“ dodal.

    V prípade osláv nového roka ešte nemajú žiadne plány. „Uvidíme, ako sa to vyvinie,“ uzavrel.

    Ďuriš Nicholsonová: Sviatky v kruhu rodiny

    Podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová podobne ako jej parlamentní kolegovia trávi Vianoce v kruhu rodiny. „My už sme malá rodina, nie je nás veľa. Vianoce trávim s manželom, deťmi a mojou mamou úplne tradične,“ povedala.

    V prípade Silvestra uviedla, že nový rok budú sláviť so známymi na Slovensku.

    Remišová: Deťom nedávame drahé darčeky

    Predsedníčka klubu OĽaNO Veronika Remišová oslavuje Vianoce doma, s rodinou. „V zahraničí som pracovala dlhé roky, vôbec už netúžim tráviť Vianoce v zahraničí, veď najcennejšie, čo mám, je práve širšia rodina, priatelia,“ vysvetlila.

    Dodala, že tradície dodržiavajú rovnaké ako v detstve. „Oblátky, krížik na čelo pred vianočnou večerou, zahráme si na klavíri  Tichú noc, spoločné čítanie z Biblie o vianočných sviatkoch, návšteva cintorína a spomienka na zosnulých. Na polnočnú omšu ide zväčša len jeden z nás, deti sú ešte malé. K Vianociam patrí aj Betlehem, chodíme ho cez sviatky vždy pozrieť do kostola. Dodržiavanie tradície je aj akýmsi neviditeľným putom, ktoré nás spája s predchádzajúcimi generáciami, ktoré tieto tradície vytvárali a udržiavali,“ uviedla.

    Rovnako pre Parlamentné.Listy.sk povedala, že deťom sa snažia nekupovať drahé darčeky, pričom pod stromčekom si nájdu maximálne tri balíčky. Dôvod je prostý: „Aby si uvedomili, že Vianoce nie sú len o plnom žalúdku a izbe zapratanej novými hračkami. Vidíme to aj na návšteve u starých rodičov. Hračky, ktoré tam deti dostanú, ich bavia dva, tri dni, potom ležia v skrini. Aj starým rodičom hovoríme, že jeden darček stačí. Veľmi radi sa hráme spoločenské hry, pod stromčekom určite bude aj spoločenská hra,“ dodala.

    Kým ona pripravuje rybu, jej manžel chystá a varí kapustnicu. Jedinú tradíciu, ktorú nedodržiavajú, je zabíjanie kapra. „Nikto v rodine na to nemá na Vianoce tú správnu mieru chladnokrvnosti,“ vysvetlila. Rovnako uviedla, že koláče robí podľa toho, kto si aké vypýta. „Veľký úspech má čokoládová pena, momentálne je populárna aj maková torta.“

    Vyjadrila sa aj k plánom na Silvester. Ten bude tráviť s rodinou v horách, na bežkách, na túre. 

    Heger: Pred večerou čítame Bibliu

    „Som otec štyroch detí a Vianoce vždy trávim doma v kruhu rodiny. Deň pred Štedrým večerom zdobíme stromček. Na Vianoce každoročne chodíme o štvrtej s deťmi na svätú omšu a potom si deti rozbaľujú darčeky. Štedrovečernú večeru začíname tým, že sa pomodlíme a prečítame si z Biblie o narodení Ježiša. Čo sa týka jedla, tak sú to u nás štandardné vianočné chody. Potom tie ďalšie dni navštevujeme rodinku,“ podelil sa o kúsok svojho súkromia aj Eduard Heger z OĽaNO. 

    Kollár: Vianoce trávim s deťmi

    „Ako každý rok ráno vstanem a pozbieram tie deti, ktoré ostali v Bratislave. Následne ideme k môjmu kamarátovi z detstva do dvora obchodu, ktorý má vedľa Pasienkov. Tam sa vždy zíde okolo štyristo ľudí, ktorí sa poznáme ešte z mladosti,“ uviedol šéf Sme rodina Boris Kollár. Dodal, že počas tohto stretnutia sa vidí aj s ľuďmi, ktorých nestretol niekoľko rokov a tí okrem seba donesú aj svoje deti, niektorí aj vnúčatá. „Každý dostane mikulášsku čapicu, kominárika a štvorlístok v črepníku, ktorý polievame. Takto sa pre mňa začínajú Vianoce,“ vysvetlil.

    Dodal, že potom sa presunú k nemu domov, kde si s deťmi pozrie filmy, a nakoniec ich rozvezie späť k ich matkám. „Keď toto dokončím, tak sa zastavím po moju mamu a zvyčajne sa s niektorými deťmi stretnem pri štedrovečernej večeri. Raz sa mi dokonca stalo, že som stihol aj tri večere,“ povedal humorne. Vianoce pre neho končia tým, že sa presunie za Milanom Krajniakom a partiou, s ktorou sa následne vyberie na polnočnú omšu.

    Priznal, že ešte nemá plány na Silvestra, ale uviedol, že zrejme ho bude tráviť buď na Donovaloch, alebo na Štrbskom Plese. „Určite ale nový rok budem oslavovať na horách.“

    Pčolinský: Na Vianoce máme dve večere

    Poslanec za Sme rodina a podpredseda hnutia Peter Pčolinský uviedol, že on spolu s rodinou trávi Vianoce u svokry a aj u svojej mamy. Čiže budeme mať dve večere,“ vysvetlil s tým, že obe sú už samy a preto sa s manželkou dohodli na takomto scenári.

    Silvestra, podobne ako viacerí politici, strávi doma. Dôvod je jednoduchý – majú štvorročného syna, pričom ísť niekam s dieťaťom v takom veku je komplikované. „Radšej máme pokoj, pohodu,“ dodal na záver.  

    Krištúfková: Učím dcéry filetovať kapra 

    Štedrý deň bude tráviť doma s deťmi aj poslankyňa Sme rodina Petra Krištúfková. Vianoce budem tráviť s mojimi dvoma dcérami. Na večeru vždy filetujem kapra, čo učím aj svoje dievčatá a dúfam, že v tomto budú pokračovať v budúcnosti aj ony. Okrem toho mám aj takú špecialitu, čo sa týka zemiakového šalátu, že cibuľu najprv prelievam horúcou vodou, aby šalát nebol ťažký. Koniec roka potom budeme tráviť vo Vysokých Tatrách na lyžovačke,” opisuje svoje plány na nadchádzajúce sviatky.

     

    Hlina: Sviatky trávime v kruhu rodiny

    Šéf mimoparlamentného KDH Alojz Hlina povedal, že u nich doma sa Vianoce slávia mimoriadne konzervatívne. „Celý deň sa nič neje, večer sa potom podáva kapustnica a následne ryba,“ vysvetlil s tým, že Štedrý deň a prvý sviatok vianočný slávia v kruhu rodiny. „Až na Štefana, teda na druhý sviatok vianočný sa môže ísť von, na zábavy a podobne. Rovnako priznal, že na Vianoce nikdy neboli mimo domu, vždy sa zdržiavajú doma.

    Čo sa týka plánov na Silvestra, tak tam ešte nemá úplne jasno, čo budú robiť. S najväčšou pravdepodobnosťou ale ostanú na Slovensku, len sa ešte rozhodnú, či ostanú v Bratislave, alebo pôjdu na sever Slovenska.

    - Reklama -