So sklamaním konštatujem, že znovu sa nám zdravý rozum akosi vytratil. My sme korektne rokovali už pri príprave rozpočtu, hovorí prezident Asociácie súkromných lekárov

0
Na snímke prezident Asociácie súkromných lekárov SR (ASL SR) Marián Šóth (Autor: TASR)

Osem percent lekárov zo ZAP nepodpísalo zmluvu s VšZP. Koľko registrujete lekárov v ASL SR?

V ASL zastupujeme do tritisíc poskytovateľov zdravotnej starostlivosti (PZS). (Počet ambulantných lekárov na Slovensku sa odhaduje na osemtisíc – pozn. red.)

 Prečo ASL áno, ZAP nie? Viete lepšie vyjednávať, ste “mäkkší”?

Sme profesionálny tím, ktorý už dlhé roky preukazuje stabilitu a presadzuje oprávnene a reálne požiadavky ambulantných lekárov a všetkých poskytovateľov, ktorých zastupujeme, to znamená nielen lekárov, ale aj ADOS (Agentúra domácej ošetrovateľskej starostlivosti), psychológov a logopédov. Snažíme sa požiadavky lekárov riešiť už pri prípravách rozpočtu, aby bolo o čo sa uchádzať v zdravotných poisťovniach. Aj preto sa nám podarilo dosiahnuť memorandum vo VŠZP. Naša argumentácia je vecná a odráža potreby PZS, čo akceptujú aj poisťovne.  

Som rád,  že aj zo strany našej najväčšej zdravotnej poisťovne sa nám, ambulantným lekárom, konečne dostalo zadosťučinenia. Že konečne sa azda budeme môcť nadýchnuť. Škoda len, že celý tento proces opätovne sprevádzali nevraživosť (zo strany ZAP) a emócie. So sklamaním konštatujem, že znovu sa nám zdravý rozum akosi vytratil.
Preto som rád, že Zdravita má podpísané dodatky na ďalší polrok, že jej členovia nebudú musieť v nezmluvnom vzťahu žiť na dlh. A že tieto dodatky nám nepridajú „mikrocenty“, ale budú znamenať také cenové podmienky, ktoré si na faktúre naozaj všimneme.

ZAP sa už niekoľko dní dohaduje s VšZP o platbách za výkony, úhradách pacientov atď. ASL a Zdravita už dva týždne zasa vyjadrujú spokojnosť s dohodnutými podmienkami. Naozaj ste takí spokojní v ASL? Alebo lepšie toto ako nič?

Ako som povedal, naša asociácia argumentovala na HSR (Hospodárska a sociálna rada SR – pozn. red.) stav financií v zdravotníctve, poddimenzované a nelichotivé postavenie ambulantných PZS. Zdravita ako súčasť ASL rokovala s VŠZP, čoho výsledkom bolo podpísanie memoranda. ASL od začiatku roka systematicky poukazuje na potreby ambulantných lekárov a PZS (čo sme za ZAP nezaznamenali). Memorandum a následne podpísane dodatky sú na obdobie do 30. júna 2019. Predpoklad rozpočtu v podstate nepočítal s navýšením peňažných prostriedkov do ambulantného sektora, preto sme radi, že sa nám podarilo vybojovať navýšenie objemov pre ambulantných PZS. My aj naďalej požadujeme minimálne zrovnanie finančného aj spoločenského ohodnotenia prace ambulantného lekára s lekárom v nemocnici. Ale hlavne sa snažíme prilákať mladých lekárov do ambulancií, aby mohla nastať generačná výmena lekárov. V súčasnosti máme ambulujúcich lekárov 70- až 80-ročných a nie je to rarita!

VšZP oznámila ukončenie rokovaní so ZAP, MUDr. Marián Kollár hovorí, že máte nadštandardné zmluvy?

Opätovne sa musíme brániť neutíchajúcim útokom MUDr. Mariána Kollára, ktoré sú hrubo zavádzajúce a poškodzujúce dobré meno Zdravity. Jeho vyjadrenia o politických príkazoch a „kartelovej“ dohode sú absolútnou demagógiou.
Rovnako demagogické sú jeho opakované vyjadrenia na moju adresu, že mám nadštandardné zmluvy. Neštíti sa tohto tvrdenia napriek tomu, že je to preukázateľné klamstvo, keďže všetky zmluvy sú zverejnené na stránke VšZP.
Z rétoriky MUDr. M. Kollára nevyplýva nič iné, len snaha o odpútanie pozornosti od vlastného neúspechu a chybných rozhodnutí, ktoré vyústili do dnešnej situácie. A to do situácie, keď pre vlastné zviditeľnenie Marián Kollár pripravil členov ZAP o tisíce eur a to bez osobnej zodpovednosti.
Faktom zároveň je, že v SLK počas pôsobenia MUDr. M. Kollára vo funkcii prezidenta zrušilo členstvo veľké množstvo lekárov. Je aj za tým kartelová dohoda alebo len demagógia a nekalé praktiky MUDr. M. Kollára?

Prečo vlastne existujú dve združenia zastupujúce záujmy ambulantných lekárov?

No prečo? To je otázka opakovaná a dlhodobá. ASL sa snažila a snaží zjednocovať PZS, aj preto bola snaha ASL o zlúčenie Zdravity a Zdravotného výboru SLKno pre mocenský boj a podraz zo strany vedenia komory bolo neúspešné.

Pacienta nezaujíma, v ktorom “spolku” je jeho lekár. Ako sa môže brániť? Je také jednoduché prestúpiť k inému lekárovi?

Máme slobodnú voľbu lekára. Našou dlhodobou snahou je stabilizovať lekárov-PZS a vytvárať im stabilné prostredie na prácu, aby sa bez stresu o svoju existenciu mohli naplno venovať svojej zodpovednej a psychicky náročnej práci. Aj preto súčasnú situáciu vnímame ako destabilizačnú, pacient je zneistený, nevie, kto kam patri. To nie je našou snahou. Takáto destabilizácia len podporuje zanikanie ambulancií, čo je v rozpore s našimi cieľmi.

Kedy by ste boli spokojní s ohodnotením – vieme, že lekári sú dlhodobo nespokojní so sumou úhrad od čias, keď tento systém vznikol.

Spokojný budem vtedy, ak budeme mať dostatok nových lekárov, ktorí budú chcieť pracovať na ambulanciách a naši lekári budú adekvátne finančne a aj spoločensky ohodnotení. A výsledkom bude dostatočný časový priestor pre pacienta, aby bol náš pacient bol kvalitne liečený.

Autor: Andrea Vilimová

 

 

 

- Reklama -