Španielska vláda ponúkla Katalánsku zmierlivé gestá, demonštrácie to nestlmilo

    0
    Estelada alebo vlajka nezávislého Katalánska a vlajka Európskej únie vlajú pred prezidentom provincie Arturom Masom (Autor: SITA)

    Companys, ktorého v Katalánsku uctievajú ako hrdinu, sa po prehratej občianskej vojne uchýlil do exilu vo Francúzsku, kde však po jeho obsadení nemeckými vojskami padol do rúk gestapa, ktoré ho vydalo režimu španielskeho fašistického diktátora, generála Francisca Franca. Následne bol vojenským tribunálom odsúdený na smrť a v roku 1940 popravený. 

    Španielska vláda teraz podľa AP podnikla prvý krok na to, aby mohol byť anulovaný rozsudok vojenského tribunálu, ktorý viedol k jeho poprave. Španielska vláda zároveň v piatok v Barcelone, kde počas jej zasadnutia prebiehali demonštrácie katalánskych separatistov, navrhla, aby sa medzinárodné letisko v Barcelone premenovalo na počesť ďalšieho bývalého katalánskeho lídra Josepa Tarradellasa, ktorý žil počas neskoršej Francovej diktatúry vo Francúzsku a viedol odtiaľ katalánsku vládu. 

    Hovorkyňa španielskej vlády Isabel Celaáová po schôdzke kabinetu potvrdila tiež ďalšie celoštátne opatrenia týkajúce sa zvyšovania platov od 1. januára, ktoré Madrid už skôr avizoval. Konkrétne ide o zvýšenie minimálnej mzdy z 736 na 900 eur a 2,5-percentný nárast  platov štátnych zamestnancov.

    Ide o najvyššie zvýšenie miezd v Španielsku za ostatné štyri desaťročia. Tieto opatrenia Madridu však zjavne príliš nezapôsobili na radikálnych separatistov, ktorí sa v piatok Barcelone na protivládnej demonštrácii dostali do potýčok s poriadkovou políciou. 

    Katalánsko si v piatok pripomína prvé výročie predčasných volieb. Hlasovanie nariadil Madrid po tom, ako zaviedol priamu správu nad Katalánskom v reakcii na tamojším parlamentom jednostranne vyhlásenú nezávislosť. Priama správa trvala sedem mesiacov.

    V Barcelone v piatok zasadala aj katalánska vláda. Aj jej rokovanie sprevádzali demonštrácie separatistov. 

    Španielsky premiér Pedro Sánchez a predseda katalánskej regionálnej vlády Quim Torra sa ešte vo štvrtok na stretnutí v Barcelone dohodli, že budú hľadať riešenie politickej krízy, v ktorej sa katalánsky región ocitol po vlaňajšom neúspešnom pokuse o odtrhnutie sa od Madridu a tiež na tom, že členovia oboch vlád sa zídu opäť v januári.

     

    - Reklama -