Francúzsko: Pri pokračujúcich protestoch žltých viest zahynul desiaty človek

    0
    Policajti používajú slzotvorný plyn na protestujúcich z tzv. hnutia žltých viest počas protestu v Paríži (Autor: TASR)

    K nehode, pri ktorej zahynul 36-ročný vodič, došlo neďaleko francúzskeho mesta Perpignan v departemente Pyrénées-Orientales. 

    Na viacerých miestach vo Francúzsku demonštranti v sobotu pokračujú v protivládnych protestoch, ktoré majú podobu blokád ciest a dôležitých objektov. 

    Na v poradí už šieste kolo protestov vyzvalo niekoľko skupín “žltých viest”. Počet účastníkov protestov, ktorí sa začali dopoludnia zhromažďovať v centre Paríža na triede Champs-Élysées, sa však za posledné týždne znížil. Nižšiu účasť v hlavnom meste zrejme ovplyvnil začiatok vianočných prázdnin, konštatuje agentúra AP.

    Žlté vesty oznámili, že budú demonštrovať aj v neďalekom meste Versailles, ktoré je z hľadiska dopravy dostupnejšie. Vedenie zámku vo Versailles už medzičasom oznámilo, že z preventívnych dôvodov bude zámok a areál v sobotu pre verejnosť uzavretý. 

    Parížske múzeum Louvre i Eiffelova veža, ktoré boli pred niekoľkými týždňami zatvorené, zostali pre verejnosť prístupné.

    Blokády ciest a dôležitých objektov vo Francúzsku sa začali 17. novembra, keď ich účastníci oblečení do reflexných žltých viest začali protestovať proti rastúcim cenám pohonných hmôt. Protesty postupne prerástli do masového hnutia proti zvyšujúcim sa životným nákladom.

     

    - Reklama -