Ruský veľvyslanec pri OSN: Zlé vzťahy s USA sa zrejme tak skoro nezlepšia

    0
    Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia (Autor: TASR)

    Nebenzia podľa správy v rozhovore s menšou skupinou novinárov povedal, že USA a Rusko musia spolu hovoriť o globálnych otázkach, ako sú strategická stabilita, terorizmus, narkotiká a regionálne konflikty. Americký prezident Donald Trump podľa neho “celkom dobre chápe, že je lepšie spolupracovať”.

    Pokiaľ ide o postavenie Spojených štátov vo svete za vlády Trumpa, ktorého ústrednou zásadou je “Amerika na prvom mieste”, Nebenzia sa nedomnieva, že Washington bude z tejto pozície ustupovať.

    Mení sa však mocenská rovnováha vo svete, tvrdí veľvyslanec s tým, že “určite sme svedkami vzostupu viacpólového sveta”, v ktorom iné centrá moci – nielen Rusko a Čína, ale aj India, Brazília a Afrika – “chcú byť súčasťou spravovania sveta a chcú, aby bolo počuť ich hlas a aby boli zohľadnené ich záujmy”.

    Nebenzia okrem toho povedal, že najväčšou hrozbou v dnešnom svete nie sú Rusko, Čína, Severná Kórea ani Irán, ako to tvrdí stratégia národnej bezpečnosti USA, ale terorizmus – a že najviac potrebná je “skutočná koalícia na boj proti medzinárodnému terorizmu”.

     

    - Reklama -