FOTO Pri zemetrasení v okolí Etny sa zranilo najmenej 30 ľudí, poškodené sú budovy

    0
    Z novej pukliny na aktívnej sopke Etna na talianskom ostrove Sicília uniká láva a popol (24.12.2018) (Autor: TASR)

    V dôsledku otrasu, ktoré zasiahlo o 3.19 v stredu ráno oblasť severne od mesta Catania, svoje domovy muselo opustiť a prespať v autách mnoho ľudí. Plytké zemetrasenie vychádzalo z hĺbky iba jeden kilometer, uviedli úrady. Podľa miestnych médií zemetrasenie spôsobilo škody na budovách v mestách Santa Venerina či Zafferana Etna, pričom v oblasti najviac poškodilo niektoré historické kostoly. 

    Podľa úradov sa pri otrase zranilo približne 30 ľudí, väčšina z nich pri páde častí budov. Zhruba desať ľudí previezli do nemocníc sanitky, zvyšné osoby rodinní príslušníci alebo priatelia. Nikto z nich neutrpel vážne zranenia. Podľa agentúry AFP z trosiek domov vytiahli do bezpečia dvoch ľudí. 

    Obyvateľov oblasti okolo sopky Etna Séria vystrašila v noci na stredu séria zemetrasení, najsilnejší otras mal magnitúdu 4,8. Regiónom otriasli od pondelkového rána stovky slabších a miestami stredne silných zemetrasení. V dôsledku erupcie Etny sa pri juhovýchodnom kráteri sopky otvorila nová dva kilometre dlhá puklina, z ktorej unikala láva a popol, uviedol v utorok taliansky Národný geofyzikálny a vulkanologický ústav (INGV). Etna patrí k najaktívnejším sopkám sveta, obzvlášť aktívna je však od júla tohto roka. Naposledy vybuchla na jar 2017, jej posledná veľká erupcia nastala pred desiatimi rokmi. 

    Zvýšenú aktivitu v poslednom čase preukázala aj sopka Stromboli na rovnomennom neobývanom talianskom ostrove severne od Sicílie, uviedla v pondelok talianska civilná ochrana.

     

    - Reklama -