V Indonézii si pripomenuli výročie cunami z roku 2004. Telá mnohých z obetí sa doteraz nepodarilo nájsť

    0
    Na archívnej snímke neznáma Thajčanka kladie ružu počas spomienky na obete vĺn cunami z 26. decembra 2004 v Bangmuangu. (Autor: TASR)

    Tieto každoročne usporadúvané pietne slávnosti sa konali v čase, keď v Indonézii odstraňujú následky podobného nešťastia – prívalových vĺn, ktoré v sobotu zasiahli pláže v oblasti Sundského prielivu a vyžiadali si vyše 400 obetí. Indonézske úrady navyše v stredu varovali pred “extrémnym počasím a vysokými vlnami” v okolí sopky Anak Krakatoa.

    Táto sobotňajšia tragédia oživila spomienky na mohutné zemetrasenie v Indickom oceáne, ktoré sa 26. decembra 2004 o 07.59 h miestneho času (01.59 h SEČ) vyskytlo približne 160 kilometrov od západného pobrežia indonézskeho ostrova Sumatra. Otrasy spôsobili na mori obrovské vlny, ktoré zničili pobrežné oblasti provincie Aceh. Prívalové vlny následne spôsobili straty na životoch a škody aj v Indii, Thajsku, Malajzii, na Srí Lanke a ďalších miestach v Indickom oceáne, vrátane pobrežia Afriky. V 14 krajinách prišlo tak o život približne 226.000 ľudí, z nich vyše 120.000 v Indonézii. 

    Telá mnohých z obetí sa doteraz nepodarilo nájsť a mnohé nájdené pozostatky zostali neidentifikované. Ako však v stredu informovala agentúra AFP, minulý týždeň sa na stavenisku v provincii Aceh našli pozostatky viac ako 30 obetí cunami z roku 2004. Jednu z nich, ženu, úrady medzičasom už aj identifikovali vďaka vodičskému preukazu, ktorý mala v čase prírodnej katastrofy pri sebe. 

    - Reklama -