Väzni, ktorí mohli byť cez Vianoce s rodinou,sa bez problémov vracajú do ústavov

    0
    Na archívnej snímke časť budovy väznice v Leopoldove, tzv. Hrad. (Autor: TASR)

    Približne 190 väzňov mohlo stráviť tohtoročné sviatky so svojou rodinou a blízkymi. “Za dlhodobé pozitívne výsledky dosahované pri plnení programu zaobchádzania, plnení pracovných povinností, činností súvisiacich so všeobecným rozvojom osobnosti odsúdeného, výkone prospešných prác mimo ústavu alebo za vykonanie príkladného činu možno odsúdenému udeliť ako najvyššiu formu disciplinárnej odmeny mimoriadne voľno na opustenie ústavu až na päť dní,” povedal nedávno Baláž.

    Ako ďalej objasnil, mimoriadne voľno na opustenie ústavu nemožno udeliť odsúdenému umiestnenému v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Okrem formy disciplinárnej odmeny možno odsúdenému v minimálnom stupni stráženia umiestnenému v otvorenom oddelení povoliť vychádzku mimo ústavu, aby navštívil blízke osoby mimo tohto oddelenia na čas najviac 48 hodín.

    Počas mimoriadneho voľna na opustenie ústavu boli vo vybraných ústavoch v rámci pilotnej prevádzky využitia elektronického systému monitoringu osôb v podmienkach väzenských zariadení technické prostriedky na kontrolu pobytu a pohybu osoby v prikázaných zónach pomocou náramku a GPS zariadenia. S elektronickým náramkom mohlo ísť na tohtoročné vianočné sviatky a Nový rok domov 48 väzňov. TASR o tom pred sviatkami informovala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Zuzana Drobová. “Dovedna 48 odsúdených bude doma cez sviatky, z toho 43 na Vianoce a päť na Silvestra a Nový rok. Budeme ich však monitorovať,” konkretizovala Drobová.

    - Reklama -