Otec mŕtveho guatemalského chlapca sa dopočul, že migranti môžu vstúpiť do USA

    0
    Migranti si so sebou berú aj deti - ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    Pre tlačovú agentúru AP to v stredu, dva dni po smrti chlapca, uviedla jeho nevlastná sestra Catarina Gómezová-Lucasová. Úrady oznámili, že osemročný Felipe zomrel v nemocnici v americkom štáte Nové Mexiko, pričom ho trápil kašeľ, zvracanie a horúčka. Chlapca aj jeho otca zadržali americké úrady pre ilegálne prekročenie hranice z Mexika do Spojených štátov.

    Zomrela aj sedemročná Jakelin Caalová

    Počas väzby v Spojených štátoch zomrelo 8. decembra aj ďalšie guatemalské dieťa, sedemročná Jakelin Caalová. Dievčatko trpiace horúčkou zomrelo v nemocnici v texaskom meste El Paso. Podľa správ amerických médií dievča, ktoré vo väzbe pohraničnej stráže údajne odmietalo jedlo i vodu, zomrelo na následky dehydratácie a šoku. Jeho telesné pozostatky priviezli do domovskej guatemalskej obce 24. decembra. Oba prípady úmrtia úrady vyšetrujú.

    Medzi zadržiavanými migrantmi je aj mnoho detí

    Gómezová-Lucasová, chlapcova 21-ročná nevlastná sestra, nevedela povedať, kto rozšíril fámy, a ani to, kto dopravil otca a syna na hranicu. Obaja pochádzali z chudobnej komunity ľudí, ktorí ušli z Guatemaly počas občianskej vojny v tejto krajine. Americká ministerka pre vnútornú bezpečnosť Kirstjen Nielsenová bola v súvislosti so zadržiavaním migrantov nedávno vypočúvaná kongresmanmi. Nedokázala však uviesť počet úmrtí, ku ktorým došlo v detenčných zariadeniach v blízkosti hraníc. Medzi zadržiavanými migrantmi je aj mnoho detí, ktoré prekročili hranice Spojených štátov spolu s jedným alebo oboma rodičmi.

    - Reklama -