Kaliňák je kontroverzná osoba. Jeho rozhodnutie abdikovať ma neprekvapilo, tvrdí Mesežnikov

    0
    Grigorij Mesežnikov (Autor: TASR)

    Čo hovoríte na informáciu, že bývalý minister vnútra Robert Kaliňák sa vzdáva poslaneckého mandátu?

    Osobne si myslím, že nejde o prekvapivú informáciu, on totiž svoj odchod z poslaneckých lavíc avizoval už dlhšie. Od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa z neho stal poslanec za Smer, keď sa vzdal svojej funkcie, a to je zrejme aj kameň úrazu. On svoju politickú kariéru spájal iba s pôsobením vo výkonnej moci.

    Trikrát bol ministrom vnútra a svoj odchod s vrátením sa do poslaneckých lavíc vníma ako vlastnú degradáciu. V parlamente bol krátko, iba zhruba deväť mesiacov, ale nedá sa povedať, žeby bol aktívnym zákonodarcom.

    Zrejme vníma, že mu táto pozícia v politike nesedí a považuje ju s jeho predchádzajúcim pôsobením za menej významnú. Z toho pohľadu to vnímam tak, že ho táto „práca“ nebaví. Necítil sa komfortne a preto sa rozhodol, že sa vzdá poslaneckého mandátu. Podľa môjho názoru to ale nevyzerá tak, žeby úplne odišiel z politiky a vnímam to tak, že si vytvára lepšie podmienky na to, aby mohol byť užitočnejší pre jeho vlastnú stranu či prípadný návrat do veľkej politiky.

    Kaliňák bol jedným z najviac odvolávaných ministrov v histórii Slovenska, ale všetky iniciatívy zo strany opozície ustál. Prečo si teda vybral tento čas?

    V parlamente počty nepustia. Myslím si ale, že toľko odvolávania zo strany opozície nabúravalo jeho autoritu. Tie kauzy, ktoré sa s ním spájali a boli príčinami odvolávania, neboli ľahké. Či už ide o činnosť rezortov, podozrenia z klientelizmu či korupcie a kauza únosu vietnamského podnikateľa Trinh Xuana Thanha, všetko sú to kauzy, ktoré mu určite nevytvárali komfortnú situáciu.

    Na druhej strane podpora z jeho strany bola veľmi silná, rovnako ho podržali aj koaliční partneri. Chápali totiž, že nemohli voči nemu vzniesť požiadavky, ktoré by nezohľadnili postoj Smeru voči nemu.

    A prečo sa rozhodol až teraz – vyhodnotil situáciu. Ako som už spomínal – zákonodarstvo z poslaneckých lavíc ho proste nebaví. Zo strany novinárov býva často konfrontovaný a dávajú mu nepríjemné otázky. Pociťuje tak svoju zbytočnosť v parlamente. Myslím si, že ak by k veci pristupoval ako štandardný politik, ktorý sa strieda pri moci s rôznymi stranami, či už koaličnými, alebo opozičnými, tak by pre strany nebol natoľko užitočný, ako je pre Smer. Proste práca poslanca ho nebaví, to bolo vidieť od začiatku.

    V parlamente sa proste nudí. Stále ale zastáva pozíciu, že sa vyjadruje k rôznym kauzám, ktoré sa s ním ťahajú, je konfrontovaný zo strany novinárov, ale jeho podiel na parlamentnej činnosti je veľmi malý. Je výnimočne veľa poslancov Smeru, ktorí sú súčasťou hlasovacej mašinérie, pretože dôležité rozhodovanie v rámci strany sa odohráva na iných poschodiach. Patrí na tie, kde sa rozhoduje, nie však hlasovaním v parlamente, ale vytváraním spoločného postoja strany týkajúci sa všetkých.

    Predsedovi NR SR Andrejovi Dankovi chce doručiť abdikačný list v pondelok 31. decembra. Myslíte si, že ide o jeho vlastnú iniciatívu?

    Samozrejme, ale nevylučujem, že svoje rozhodnutie konzultoval s najužším straníckym vedením. Dokonca nevylučujem ani to, že ohľadne jeho abdikácie z poslaneckého mandátu mali aj isté dohody, ale v tomto prípade nejde o ten typ odchodu, ktorý je príznačný pre politikov v prípade istých konfliktných situácii s vlastnou stranou.

    Znovu sa opakujem – toto rozhodnutie mu poskytne príležitosť viac sa venovať strane, aby ho „nerušila“ parlamentná práca, ktorá ho evidentne nebaví.

    Čiže podľa vás môžeme očakávať, že sa Robert Kaliňák znovu objaví na kandidátke Smeru v parlamentných voľbách v roku 2020?

    Myslím si, že to je veľmi pravdepodobné. Ešte síce nevieme, ako to dopadne s podporou Smeru, pretože tu máme veľa premenných a do roku 2020 je ešte stále veľa času, ale ostáva v strane aj vo funkcionárskej pozícii.

    Ide o silnú osobnosť samotnej strany s obrovskými skúsenosťami, čiže úplný odchod z politiky nepredpokladám. A ak neodchádza z užšieho vedenia strany a je jej podpredsedom, tak je logické, že sa následne zapojí aj do dôležitých činností, ako je napríklad účinkovanie vo voľbách za Smer.

    Zo strany opozície boli počuť slová, že tento krok prišiel z jeho strany neskoro. Aký máte k tomuto názor?

    Ide o legitímny názor opozície, ktorá Kaliňáka kritizovala už dlhšiu dobu. Ide o kontroverznú postavu slovenskej politiky a jeho pôsobenie vo funkcii ministra vnútra vyvolávalo množstvo kritiky zo strany opozície a aj značnej časti verejnosti – či už médií, alebo občianskej spoločnosti. Z toho dôvodu je tento postoj opozície absolútne pochopiteľný.

    Avšak konštatujem, že podľa toho, ako sa Kaliňák cíti, ešte nevyčerpal svoj politický potenciál. Z toho dôvodu si myslím, že tu ešte istý čas bude pôsobiť ako predstaviteľ Smeru. Osud strany ako takej napokon rozhodne, či jej poprední predstavitelia ako Robert Fico či Robert Kaliňák v nej zotrvajú.

    Uvidíme, či v Smere nepríde k istým štiepiacim procesom, pretože v kuloároch sa hovorí o komplikovaných vzťahoch medzi bývalým a súčasným premiérom. Zatiaľ sa to ale neprejavuje v podobe vzniku istých skupín s rozličnými názormi, pretože ľudí, ktorí prejavovali iné názorové hodnoty, vždy vytláčala. Rozhodne ale nejde o prípad Roberta Kaliňáka či predsedu strany. Myslím si, že v tomto modeli, ktorý vybudovali, aj zotrvajú.

    - Reklama -