Na otázku, či je Trump nemorálny, generál vo výslužbe odpovedal: Myslím, že je

    0
    Stanley McChrystal na archívnej snímke. (Autor: TASR)

    McChrystal tak reagoval na správy, že americký prezident Donald Trump nariadil ministerstvu obrany (Pentagónu), aby vypracovalo plány na stiahnutie tisícok amerických vojakov z Afganistanu. Tí by mali krajinu opustiť do budúceho leta. “Ak Talibanu poviete, že k určitému dátumu úplne odchádzame, znižujeme počty, či sa oslabujeme, jeho motivácia pokúsiť sa uzavrieť (mierovú) dohodu sa dramaticky oslabí,” povedal McChrystal v nedeľu v programe This Week televízie ABC. 

    Bývalý veliteľ amerických síl v Afganistane tiež povedal, že afganský ľud prestane USA pokladať za spojenca, na ktorého sa možno spoľahnúť. Na otázku, či by sa stal členom Trumpovej administratívy, McChrystal odpovedal: “Myslím, že je pre mňa dôležité pracovať pre ľudí, ktorých pokladám za poctivých, ktorí podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia hovoria pravdu.” Na otázku, či je Trump nemorálny, generál vo výslužbe odpovedal: “Myslím, že je.”

    McChrystal nekritizoval úradujúceho prezidenta po prvý raz. Zo svojej funkcie veliteľa Medzinárodných bezpečnostných podporných síl (ISAF) a ozbrojených síl USA v Afganistane odstúpil v júni 2010 po tom, čo v článku pre časopis Rolling Stone kritizoval vtedajšieho amerického prezidenta Baracka Obamu a viceprezidenta Joea Bidena. Vo funkcii bol od júna 2009.

    - Reklama -