Dubček, Husák a Jánošík najväčšími Slovákmi? Osuský z toho viní Smer

    0
    Peter Osuský, SaS (Autor: SITA)

    Liberál sa veľmi kriticky vyjadril k tomu, kto všetko sa umiestnil v prvej desiatke nominovaných na najväčšieho Slováka. „To, že si hlasujúci v ankete o najväčšieho Slováka vyberú ako č. 15 Mečiara a v prvej desiatke je zbojník, Husák, a aby komunistov nebolo málo, tak logicky i Dubček, je obraz krajiny, v ktorej vyhráva Smer sériovo voľby a Harabin je reálnym kandidátom,“ napísal na Facebooku.

    Z toho dôvodu vyzýva ľudí, že je potrebné ísť voliť, a to vo všetkých voľbách, ktoré nás v najbližšom období čakajú – teda sa zúčastniť prezidentských volieb, ktoré nás čakajú na jar tohto roka, volieb do Európskeho parlamentu, ktoré sú naplánované v máji, a volieb do slovenského parlamentu, ktoré sú na pláne budúci rok. A tento jeho apel má jasné opodstatnenie. „Do ankety sme sa zrejme, súdiac podľa seba, nezapojili. A výsledok je varujúci,“ uzavrel.

    Anketa

    Slováci si v ankete RTVS môžu vybrať, kto je podľa nich najväčším Slovákom. V top stovke sa umiestnilo mnoho známych osobností. Medzi nimi sú aj športovci ako Miroslav Šatan, Jozef Golonka, Anastasia Kuzminová či Vladimír Dzurilla. Rovnako sa v prvej stovke umiestnili aj známi politici ako prvý slovenský prezident Michal Kováč na 75. priečke, Miroslav Lajčák na 68. priečke. Na 58. mieste skončil predseda NR SR Andrej Danko, následne o tri pozície s lepším umiestnením skončil prezident Andrej Kiska. Robert Fico skončil na 35. mieste.

    Na 15. mieste sa umiestnil prvý slovenský premiér Vladimír Mečiar, na 13. priečke zavraždený investigatívny novinár Ján Kuciak, na dvanástom mieste zosnulý herec Jozef Kroner a na jedenástom mieste vojak Jozef Gabčík. Top desiatku nominovaných bez udania poradia tvoria speváčka Marika Gombitová, politik Alexander Dubček, komunistický prezident Gustáv Husák, zbojník a slovenská legenda Juraj Jánošík, cyklista Peter Sagan, kňaz Anton Srholec, politik Andrej Hlinka, vierozvestovia Cyril a Metod, Milan Rastislav Štefánik či jazykovedec Ľudovít Štúr.

    Hlasovanie televízia spustila 1. novembra 2018 a trvala do 20. decembra. Výsledky hlasovania zverejnili počas štyroch večerov od 27. do 30. decembra, kde predstavili výsledky priečok 100 – 61. Počas galavečera, ktorý odvysielali na Nový rok, zverejnili mená zvyšných priečok. V tomto roku nás čaká desiatka hlasovacích večerov, kde spoznáme jednotlivé umiestnenia nominácií. Druhú fázu hlasovania spustí RTVS 20. februára a skončí sa 24. apríla.

    Sprvu anketa na seba upriamila pozornosť pre Jozefa Tisa, ktorý bol v upútavke programu RTVS. Toho následne z ankety vymazali, rovnako aj z videa, ktoré mali na YouTube. Spornú upútavku s Jozefom Tisom preveruje prokuratúra spolu s NAKA. Zisťujú, či nedošlo k spáchaniu trestného činu založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd alebo prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

    - Reklama -