PRIESKUM: Pellegrinimu dôverujú aj voliči opozičných strán, Ficovi už neveria ani sympatizanti koaličných partnerov

    0
    Peter Pellegrini a Robert Fico (Autor: TASR)

    Bývalý premiér a predseda Smeru Robert Fico si drží najväčšiu dôveru najmä u skalných voličov Smeru –  dôveruje mu 97 percent z nich. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorý si dal spraviť denník Sme.

    V prípade voličov koaličných strán mu však omnoho viac z nich nedôveruje, ako dôveruje. V prípade sympatizantov SNS sa Fico nezdá dôveryhodný pre 63 percent. V prípade voličov druhého koaličného partnera je číslo ešte väčšie. Ficovi nedôveruje až 84 percent sympatizantov Mosta-Híd. V prípade voličov opozičných strán je nedôvera ešte vyššia – v priemere sa šplhá až k 90 percentám.

    Omnoho lepší výsledok získal jeho stranícky kolega a súčasný premiér Peter Pellegrini, ktorému dôveruje až 70 percent voličov SNS a 53 percent sympatizantov Mosta-Híd. Pellegrini sa javí ako dôveryhodný aj pre voličov viacerých opozičných strán. Napríklad v prípade voličov novovzniknutej strany Progresívne Slovensko premiérovi dôveruje až 54 percent a rovnako ho hodnotí ako dôveryhodného aj viac ako polovica voličov mimoparlamentného KDH.

    Riaditeľ agentúry Focus, ktorá prieskum robila, ale upozorňuje, že vyššia dôveryhodnosť u voličov opozičných alebo koaličných strán neznamená, že budú Smer voliť. „Pellegriniho berú zatiaľ na milosť a nedôveru primárne vyjadrujú predsedovi strany Ficovi, ktorý je pre nich zosobnením politiky Smeru,“ uviedol. Dôvodom, prečo má takú vysokú podporu u opozičných voličov, môže byť podľa Slosiarika aj to, že ho vnímajú ako novú osobnosť Smeru a preto do neho vkladajú očakávania. Rovnako ich môže motivovať aj to, že Pellegrini sa snaží vystupovať omnoho menej konfliktne, ako to robil jeho predchodca.

    Raši by neuspel

    Zaujímavé čísla vyšli aj v prípade vicepremiéra pre investície a informatizáciu a možného kandidáta Smeru do prezidentských volieb Richarda Rašiho. Z prieskumu vyplýva, že mu verí 78 percent opýtaných voličov Smeru, ale ako nedôveryhodný sa javí pre voličov koaličných strán. „Bude pre neho ťažké získavať hlasy u koaličných partnerov, predovšetkým SNS,“ konštatoval Slosiarik. Podľa neho nemá veľký potenciál osloviť ani voličov opozičných strán.

    Exminister vnútra a už aj bývalý poslanec za Smer Robert Kaliňák má v prípade voličov Smeru rovnakú dôveryhodnosť ako Raši. V prípade ostatných strán, či už koaličných, alebo opozičných, sa nedôvera k jeho osobe v priemere šplhá k 90 percentám.

    Možný budúci guvernér Národnej banky Slovenska a minister financií Peter Kažimír je v dôveryhodnosti omnoho viac prijateľnejší pre voličov samotného Smeru, ale aj iných strán ako jeho dvaja stranícki kolegovia. Kažimírovi dôveruje 82 percent voličov Smeru a takmer polovica sympatizantov SNS či Progresívneho Slovenska.  

    Beblavého úspech

    V prieskume sa pýtali aj na šéfov novovzniknutých strán. Progresívne Slovensko bolo jedinou stranou, kde voliči skôr ako jeho predsedu Ivana Štefunku považujú za dôveryhodného Miroslava Beblavého, ktorý založil stranu Spolu. Rozdiel medzi nimi bol ale veľmi tesný – Štefunkovi dôveruje 63 percent a Beblavého 65 percent opýtaných voličov. „Vidieť, že Beblavý má medzi voličmi Progresívneho Slovenska dobré zázemie,“ uviedol Slosiarik s tým, že voliči si môžu lídrov daných dvoch strán pliesť, pretože sa dlho riešilo, či sa nakoniec nezlúčia.

    Fica si už ako premiéra nevedia predstaviť

    prieskume je možné pozorovať ešte viaceré zaujímavé veci. Peter Pellegrini aj Robert Fico dosahujú v prieskume rovnakú dôveryhodnosť zo strany vlastných voličov, no u tých, ktorí by sa v budúcnosti rozhodli voliť Smer, je prijateľnejšia voľba práve súčasný premiér. Rozdiel medzi nimi je celkom veľký – Pellegrinimu dôveruje 82 percent opýtaných, Ficovi iba 64 percent. Predsedu strany si k tomu všetkému  väčšina opýtaných už nevie predstaviť ako premiéra a dve tretiny respondentov si myslí, že by mal v politike skončiť.

    V súčasnosti je premiér Peter Pellegirini najdôveryhodnejším politikom v porovnaní s ostatnými lídrami strán a hnutí. Zo všetkých opýtaných mu dôveruje 46 a nedôveruje 52 percent respondentov. Naopak, Ficovi dôveruje iba takmer tretina opýtaných a až 72 percent mu nedôveruje.

    Rovnako zaujímavé je, že takmer polovica opýtaných voličov považuje Roberta Fica ako úspešného politika. Okrem voličov Smeru si túto skutočnosť myslia aj sympatizanti Mosta-Híd, SNS a aj niektorých opozičných strán. Štyridsaťsedem percent respondentov Fica ako úspešného politika nepovažuje. „Často počúvam aj na kvalitatívnych prieskumoch od opozičných voličov, že Ficovi treba uznať, že ako politik je šikovný, má politický talent, dokázal so stranou viackrát vyhrať voľby,“ uvádza Slosiarik s tým, že Fica ako úspešného politika vnímajú viac ľudia, ktorí majú aj vyšší vek.

    - Reklama -