Mimoriadnu schôdzu parlamentu zvolanú opozíciou Fidesz ignoroval

    0
    Maďarský parlament v Budapešti. (Autor: TASR)

    Opoziční poslanci chceli prerokovať decembrové udalosti okolo schvaľovania novely zákonníka práce a zákona o vzniku správnych súdov, ako aj sporné zákroky súkromnej bezpečnostnej služby voči poslancom parlamentu pri demonštráciách pri sídle fondu verejnoprávnych médií MTVA.

    Parlamentná frakcia Fideszu pred schôdzou vyhlásila, že sa na mimoriadnej schôdzi nezúčastní, pretože jej zvolanie považuje za “opozičné divadlo”. Poslanec Jobbiku Péter Jakab v rozprave vyzval na celoštátny štrajk proti novele zákonníka práce. Spolupredsedníčka strany Dialóg (Párbeszéd) Tímea Szabóová prečítala požiadavky opozičných strán – zrušenie novely zákonníka práce a nadčasov pre policajtov, nezávislosť justície a zrušenie nového správneho súdu, pristúpenie Maďarska k Európskej prokuratúre (EPPO) a nezávislosť verejnoprávnych médií.

    Spolupredseda strany Politika môže byť iná (LMP) László Lóránt Keresztes povedal, že je potrebné pokračovať v pouličných protestoch, a dodal, že Maďari potrebujú vyžiť zo svojich platov a nie nadčasovať. Pri nasledovnom hlasovaní o programe mimoriadnej schôdze nebol zákonodarný zbor uznášaniaschopný pre neprítomnosť poslancov Fideszu, pričom počas rozpravy rokovaciu sálu opustili aj poslanci Maďarskej socialistickej strany (MSZP), Dialógu a Demokratickej koalície (DK).

    Po ukončení schôdze opozičné strany na spoločnej tlačovej konferencii zopakovali svoje požiadavky a novinárom oznámili, že všetky opozičné strany sa spolu s odborármi zúčastnia v sobotu na budapeštianskej protivládnej demonštrácii, ktorá sa začne o 14.00 h na Námestí hrdinov. Novela zákonníka práce, ktorá rozšírila rámec ročných nadčasov z 250 na 400 hodín, vyvolala v decembri sériu demonštrácií, na ktoré v Budapešti i ďalších maďarských mestách prišli tisíce Maďarov.

    Reakcia Fideszu

    “Opozičné strany sa v decembri pokúsili násilím narušiť schôdzu zákonodarného zboru, pritom ich nezaujímalo ani to, že pre škandál v parlamente nebol schválený ani opozičný návrh zákona o zvýšení príspevkov na starostlivosť o zdravotne postihnutých,” reagoval Fidesz vyhlásením na vývoj mimoriadnej schôdze. Väčšia vláda strana dodala, že opozičným stranám je osud Maďarov ľahostajný, záleží im iba na tom, aby získali moc a aby vyvolávali politické škandály.

    “Opozícia organizuje z peňazí amerického finančníka Georgea Sorosa násilné pouličné protesty. Pred Vianocami prostredníctvom aktivistov platených Sorosom zaútočili demonštranti na policajtov i na budovu parlamentu. Soros ich financuje preto, aby zabezpečil v májových voľbách do Európskeho parlamentu väčšinu naklonenú prisťahovalectvu,” uvádza sa vo vyhlásení vládnej strany Fidesz.

    Novela zákonníka práce, ktorá rozšírila rámec ročných nadčasov z 250 na 400 hodín, vyvolala v decembri sériu demonštrácií, na ktoré v Budapešti i ďalších maďarských mestách prišli tisíce Maďarov.

    - Reklama -