Pochybujeme o efektívnosti nariadenia rezortu vnútra o strelných zbraniach. Uvedomte si dôsledky na športovcov a bežných občanov, znie z asociácie dynamickej streľby

    0
    Zbrane, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Dovolíme si silne pochybovať o efektívnosti navrhovaných opatrení vzhľadom nato, že teroristická a iná trestná činnosť je páchaná nelegálnymi zbraňami. Na základe uvedených poznatkov, vzniká legitímna otázka, prečo občania Slovenskej republiky, držitelia zbrojných preukazov, ktorí sú súčasne športovými strelcami, dodržiavajúci platné zákony, majú byť neprimerane postihnutí týmto reštriktívnym návrhom zákona.

    Ako aktívni športovci v oblasti streleckého športu združení v SADS (Slovenskej Asociácii Dynamickej Streľby), ktorá je súčasťou medzinárodnej organizácie IPSC (International Practical Shooting Confederation), pristupujeme k zbraniam zásadne odlišne. Pre nás je to nástroj výkonu športu ako ktorékoľvek iné športové náradie. Naša asociácia napĺňa formálne aj obsahové kritéria športu v zmysle zákona o športe č.440/2015 Z.z. V zmysle tohto zákona SADS podporuje a rozvíja športovú činnosť, organizuje súťaže medzinárodného charakteru, zabezpečuje a vytvára podmienky pre športovú reprezentáciu Slovenskej republiky.

    Naši športovci dosahujú vynikajúce výsledky na medzinárodnom poli, dôstojne reprezentujú a šíria dobré meno Slovenskej republiky. IPSC združuje viac ako 100 krajín sveta, kde naši športoví strelci pravidelne obsadzujú medajlové umiestnenia na Majstrovstvách Európy či Majstrovstvách sveta.

    V predloženom návrhu novely zákona sa len čiastočne zohľadnili možnosti v prospech držiteľov zbraní, športových strelcov a dokonca vo viacerých bodoch sa právna úprava sprísňuje nad rámec schválenej smernice Európskeho parlamentu a Rady č.2017/853, ktorou sa mení a dopĺňa smernica Rady č.91/477 EHS.

    Chceme apelovať na kompetentné orgány, širokú verejnosť, aby si uvedomili dôsledky schválenia tohto zákona nielen pre športových strelcov ale aj pre všetkých bezúhonných občanov, ktorí sú držiteľmi Zbrojných preukazov. Vyjadrujeme názor, že právo športovať a tým rozvíjať svoju osobnosť a schopnosti má každý občan Slovenskej republiky.

    Autor: Prezident SADS Janette Haviarová a 1. viceprezident SADS Zachar Bystrík

    - Reklama -