Môže vyjadrenie Sulíka znamenať konflikt medzi stranami možnej novej koalície? Odpovedá politológ Cirner

    0
    Richard Sulík (Autor: SITA)

    Šéf liberálov sa dlhodobo netají, že ak zloží vládu, zruší niektoré sociálne opatrenia, ktoré zaviedol Smer. Ako reagujete na tieto jeho slová?

    Ide o dlhodobú politiku SaS, pričom strana sa vymedzuje voči populizmu najmä vládnej strany Smer a ich sociálnym balíčkom. Liberáli vždy hovorili, že ide o opatrenia, ktoré nie sú komplexné a konštruktívne a v podstate to je iba kupovanie si voličov.

    Čiže vyjadrenie Richarda Sulíka je v línii tejto politickej strany, aj keď väčšina obyvateľstva môže tieto výroky vnímať negatívne. Na druhej strane tieto slová upevňujú voličské jadro SaS, ktorí sú ekonomickí liberáli a takéto opatrenia neschvaľujú.

    Máme približne rok a pol do volieb. Nemôže sa stať, že mu tieto slová skôr uškodia, ako prilepšia na politických a voličských bodoch?

    Áno môže sa to stať, ale treba si dobre nastaviť politickú stratégiu. Smer vždy bol najväčšou politickou stranou, ktorá v najlepších časoch dokázala vo voľbách získať podporu voličov až 45 percent. Rovnako išlo o stranu, ktorá bola konzervatívna, tvárila sa ako sociálna a univerzálna pre všetkých.

    Na druhej strane SaS od začiatku hovorila, že ide o liberálnu stranu, pričom neskôr sa dostanú aj do konzervatívnych polôh, najmä v otázke migrantov a podobných tém. Vidíme, že voličské preferencie strany sú pomerne stále a udržiavajú sa na hodnote nad desať percent, niekedy sa blížia aj k pätnástim či šestnástim percentám. Čiže z toho pohľadu majú politickú stratégiu dobre nastavenú.

    Ak by však chceli byť veľkou politickou stranou ako Smer a získavať vo voľbách 30 až 40 percent, tak by ich politika musela byť oveľa rôznorodejšia a zameraná na sociálne otázky a dôchodcov. V tomto smere si ale treba položiť otázku, či by takáto politika z ich strany bola uveriteľná, pretože pána Sulíka a jeho stranu voliči veľmi dobre poznajú a je zaškatuľkovaný. Čiže, bolo by veľmi ťažké tváriť sa, že liberáli budú prosociálny podobne ako Smer. Samozrejme, úplne inak vnímajú, čo je sociálne a čo nie.

    Ide o sociálne opatrenie, ktoré patrí do istej skupiny „nezrušiteľných opatrení“, pretože sú zadarmo a ľudia sa ich nebudú chcieť vzdať, najmä v prípade vlakov zadarmo. Prečo sa podľa vás Sulík rozhodol o tom verejne hovoriť pred voľbami?

    Ide o pripomenutie a vymedzenie sa, rovnako aj nastavenie zrkadla v zmysle, že my sme hlavní súperi Smeru. A ak nechcete voliť Smer, tak voľte SaS. Z toho pohľadu je tento krok pochopiteľný, aj keď je kontroverzný. Niektorí ľudia si zrejme pomysleli, že Sulík si mal zahryznúť do jazyka a vôbec nemal túto tému začínať.

    A súhlasím s tým, že ak sa po voľbách v prípade, že získajú moc, rozhodnú tieto opatrenia zrušiť, tak pôjde o veľmi komplikovaný krok, pretože dané balíčky a opatrenia sú medzi voličmi obľúbené.

    Sulík ako jediný povedal svoj cieľ po voľbách nahlas. Myslíte si, že aj ostatné opozičné, prípadne koaličné strany vnímajú tieto opatrenia negatívne?

    Možno aj áno, ale nemajú dôvod o tom hovoriť nahlas. Verejné financie, ktoré idú na dané opatrenia, sú zanedbateľné, preto si myslím, že pre nich nie je až také podstatné, aby svoje názory hovorili nahlas. Vidia, že opatrenia sú u ľudí obľúbené a preto sa rozhodli, že nebudú strkať prsty do osieho hniezda. Naopak, Sulík je v tomto špecifický, rád sa vyhraňuje a pripomína. Tieto jeho kroky sa zdajú byť účinné na nerozhodných voličov alebo sympatizantov SaS.

    Na jednej strane sulíkovci chcú toto opatrenie zrušiť, na druhej strane sa Peter Pčolinský zo Sme rodina vyjadril, že ak SaS chce, aby s nimi kollárovci išli do vlády, tak nech na rušenie vlakov a obedov zadarmo zabudnú. Môže toto byť istým problémom, na ktorý by mohla prípadná nová koalícia naraziť?

    Samozrejme. Vyjadrenie pána Sulíka k zrušeniu sociálnych opatrení Smeru bolo veľmi smelé. Ak sa SaS stane súčasťou nejakej vlády, pravdepodobne pôjde o veľmi širokú a rôznorodú koalíciu s rôznymi politickými subjektmi, ktoré majú špecifické programy. Osobne si myslím, že sa tieto témy dostanú do úzadia a napokon sa riešiť nebudú, pretože ani nie sú zásadné. Toto vyjadrenie a celý spor je len malá búrka v pohári vody, s ktorou sme začali rok 2019.  

    Aký postoj máte vy k týmto sociálnym opatreniam z dielne Smeru?

    Zo strany Smeru nie je žiadna novinka, že prichádza so sociálnymi balíčkami. Pred niekoľkými rokmi pripravil prvý, a následne na to minulý rok aj druhý. Ide zrejme o veľmi populárne opatrenie u voličov, s ktorým sa snaží udržať preferencie, ktoré v súčasnosti upadajú, prípadne sa držia na hodnote približne dvadsať percent.

    Myslím si, že ide o primeranú stratégiu, a najmä dobrý marketingový nástroj. A to z dôvodu, že každá vláda – pravicová, ľavicová, modrá, červená, akákoľvek, by mala mať svoje sociálne opatrenia. Veď existuje ministerstvo práce a je prirodzené, že sa vláda stará o rodinné a sociálne prídavky a podobne.

    Smer však z toho dokázal urobiť veľmi účinný marketingový nástroj, ktorý z celkového hľadiska verejných financií nie je nijak zaťažujúci, pretože nestojí obrovské množstvo peňazí.

    - Reklama -