Pelosiová nemá žiadne ilúzie o spolupráci s Trumpovými republikánmi

    0
    Na snímke líderka demokratickej menšiny v americkej Snemovni reprezentantov Nancy Pelosiová (Autor: TASR)

    Nancy Pelosiová, ktorú vo štvrtok zvolili za predsedníčku Snemovne reprezentantov amerického Kongresu, uviedla, že nemá “žiadne ilúzie” o spolupráci s republikánmi. “Nemáme žiadne ilúzie, že naša práca bude ľahká, že sa všetci v tejto snemovni vždy dohodneme,” povedala Pelosiová po tom, ako prijala kladivko predsedníčky snemovne. “Ale zaviažme sa všetci, že keď budeme mať iné názory, budeme rešpektovať jeden druhého a budeme rešpektovať pravdu,” povedala demokratka z Kalifornie, podľa ktorej si Američania vyžiadali “nový úsvit”.

    Pelosiová tiež konštatovala, že snemovňa musí bojovať za strednú vrstvu spôsobom, ktorý bude spravodlivý a finančne zdravý. Snemovňa sa tiež musí venovať klimatickej zmene, ktorú nazvala “existenčnou hrozbou našich čias”. Sedemdesiatosemročná politička, ktorá je považovaná za veteránku Demokratickej strany, bola za predsedníčku snemovne zvolená už druhýkrát vo svojej kariére po tom, ako v 435-člennom orgáne získala 220 hlasov. Zároveň je historicky zatiaľ jedinou ženou, ktorá daný post už zastávala. Predsedníčkou snemovne bola prvýkrát od roku 2007 do roku 2011, keď väčšinu v snemovni získali republikáni.  

    K jej opätovnému zvoleniu došlo počas ustanovujúcej schôdze 116. Kongresu Spojených štátov. Zasadnutie nového Kongresu, v ktorom Republikánska strana stratila v novembrových voľbách väčšinu v Snemovni reprezentantov, predstavuje podľa AFP mocenský posun v prospech demokratov iba dva roky pred voľbami amerického prezidenta. 

    Prísahu zložilo v novej snemovni 235 demokratov a 199 republikánov s tým, že obsadenie jedného zo 435 miest v snemovni zatiaľ nie je zrejmé. Za Pelosiovú nehlasovalo podľa agentúry AP 15 demokratov. Prísahu skladali taktiež noví členovia 100-členného Senátu, ktorý je druhou komorou Kongresu. Republikáni momentálne kontrolujú v Senáte 53 miest, demokrati 45, pričom dve kreslá sú obsadené nezávislými kandidátmi, podporujúcimi demokratov.

    Od novej snemovne pod kontrolou demokratov sa očakáva, že bude konfrontovať prezidenta Donalda Trumpa, pre ktorého bude zložitejšie presadzovať v praxi svoju politiku. 

    - Reklama -