Dankove rekreačné poukazy ohrozujú školy, tvrdí opozičné hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti

    0
    OĽaNO (Autor: TASR)

    Príspevok na rekreáciu sa podľa neho dotkne vyše 200 škôl, ktoré majú viac ako 49 zamestnancov. Do ich štíhlych rozpočtov “vypáli” ďalšiu dieru vo výške 275 eur ročne na osobu. “Ak má škola napríklad 50 zamestnancov, bude musieť nájsť takmer 14.000 eur,” vyčíslil Sopko. 

    Nápad predsedu SNS Andreja Danka je podľa neho populistický najmä preto, že štát školám nijako nepomôže. Peniaze nie sú vyčlenené v štátnom rozpočte, ale bremeno presunula vláda na riaditeľov škôl. Tí sa opäť musia vysporiadať s niečím, na čo vopred neboli pripravení a na čo nemajú peniaze. Vláda zabúda na to, že školy nie sú firmy a už teraz majú problém vyjsť z nízkeho normatívu. “Na rozdiel od vládnych politikov my s riaditeľmi škôl komunikujeme,” podotkol.

    “Napriek tomu, že ministerstvo školstva požaduje zvyšovanie úrovne materiálno-technického vybavenia, školy už teraz hovoria o tom, že na ďalšiu modernizáciu nebudú mať peniaze, pretože budú musieť šetriť na rekreáciu zamestnancov,” zdôraznil obavy riaditeľov škôl Sopko.

    Opatrenie však nemá podľa Sopka ani sociálny rozmer, pretože je diskriminačné. Učiteľov sa nedotkne plošne. Povinnosť prispieť svojim zamestnancom na rekreáciu majú iba väčšie organizácie nad 49 zamestnancov. Pre menšie školy je novinka dobrovoľná. Pedagógovia v menších školách sa tak žiadneho príspevku zrejme vôbec nedočkajú.

    Školy sa aj bez takýchto povrchných nápadov musia podľa poslanca NR SR vysporiadať s nákladmi, ktoré sú každý rok vyššie, či už na GDPR, zdravotnú pracovnú službu, vybavenie školských knižníc, doplatok k platu asistentom, bezpečnostného technika, spolufinancovanie pri rôznych projektoch či na správu siete. 

    “V hnutí OĽaNO sa nemôžeme prizerať, ako sa vláda zbavuje zodpovednosti zaplatiť za svoje výmysly. Preto žiadame ministerku školstva aj ministra financií, aby na rekreačné poukazy vyčlenili peniaze z rezervy rozpočtu. Inak budú milióny eur chýbať na kvalitnejšie vzdelávanie našich detí,” uzavrel Sopko.

     

    - Reklama -