Čína otestovala svoju najsilnejšiu konvenčnú bombu

    0
    Vlajka Číny, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Na krátkom videozázname zverejnenom na webovej stránke štátnej zbrojárskej spoločnosti Norinco je vidno, ako je táto mohutná bomba zhodená na rovinatý terén, pričom vzápätí nasleduje gigantický výbuch sprevádzaný ohňom a dymom.

    Čínska štátna tlačová agentúra Sinchua popísala túto zbraň 2. januára po prvý raz ako “čínsku verziu Matky všetkých bômb”. Bombu zhodil bombardér domácej výroby Sien H-6K, informovala v piatok tlačová agentúra AFP. Údaje o dátume, lokalite alebo o sile výbuchu danej bomby neboli poskytnuté.

    V roku 2017 zhodili Spojené štáty najsilnejšiu konvenčnú bombu, akú majú vo svojom arzenáli, prezývanú “MOAB” – Mother of All Bombs (Matka všetkých bômb) pri operácii zameranej na zničenie tunelového systému používaného džihádistami z teroristickej organizácie Islamský štát (IS) vo východnom Afganistane.

    Predmetná čínska bomba má dĺžku 5-6 metrov, hmotnosť má však menšiu než jej americká obdoba, tvrdí vojenský analytik Wej Tung-sü, ktorý sa v piatok vyjadril pre čínsky denník Global Times.

     

    - Reklama -