Pri sčasti násilných protestoch v rámci hnutia tzv. žltých viest zadržala v sobotu francúzska polícia 34 osôb

    0
    Francúzsko Protest Žlté Vesty (Autor: TASR)

    Podľa vyjadrenia ministra vnútra Christopha Castanera pre stanicu LCI vyšlo v sobotu v celom Francúzsku do ulíc približne 50.000 ľudí. Išlo pritom o prvé takéto akcie v novom roku.

    Uvedená účasť je vyššia ako počas víkendu pred Vianocami, keď demonštrovalo zhruba 39.000 nespokojencov. V prvých týždňoch po vypuknutí protestnej vlny v novembri sa však celkový počet demonštrantov odhadoval na viac než 280.000, pripomenula DPA.

    V Paríži došlo v sobotu na viacerých miestach opätovne k stretom medzi protestujúcimi a políciou. Hovorca francúzskej vlády Benjamin Griveaux musel popoludní opustiť svoju kanceláriu po tom, ako demonštranti odcudzeným stavebným strojom poškodili vstupnú bránu.

    Francúzi ešte v novembri zablokovali cesty po celej krajine, aby tak vyjadrili svoj nesúhlas s plánovaným zvyšovaním cien pohonných látok. Počas následných víkendových protestov sa odohrali násilné zrážky medzi políciou a protestujúcimi v Paríži i ďalších mestách, preto došlo k zatknutiu stoviek ľudí a k mnohým zraneniam.

    Vláda nakoniec ustúpila a ceny paliva nezvýšila, ale protestujúci vyjadrili ďalšie požiadavky, vrátane rozsiahleho znižovania daní, zvyšovania miezd a zavedenia mechanizmu pre občanov žiadajúcich referendá o závažných témach.

     

    - Reklama -