Metropolita ukrajinskej pravoslávnej cirkvi prevzal dekrét o jej nezávislosti

    0
    Ekumenický patriarcha pravoslávnej cirkvi Bartolomej I. (vľavo) požehnáva metropolitu Jepifanija, hlavu nezávislej Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (Autor: TASR)

    Obradné odovzdanie zvitku s tzv. tomosom sa uskutočnilo v Istanbule deň po tom, ako ho pravoslávny patriarcha podpísal v prítomnosti ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Ten sa zúčastnil aj na nedeľňajšom odovzdaní tomosu a označil ho za “ďalší akt deklarujúci nezávislosť Ukrajiny”.

    Bartolomej I., považovaný v rámci pravoslávia za “prvého medzi rovnými”, oznámil, že ide o vznik 15. nezávislej pravoslávnej cirkvi. Ukrajinci si podľa neho želali samostatnosť už celé stáročia a nikdy neakceptovali skutočnosť, že boli súčasťou ruskej cirkvi.

    Od rozpadu Sovietskeho zväzu pôsobili na Ukrajine tri pravoslávne cirkvi – jedna (najväčšia) bola verná moskovskému patriarchátu, druhá Moskvu odmietala akceptovať a tretia (najmenšia) patrila pod ukrajinskú cirkev pôsobiacu v Spojených štátoch. Rozkol v ukrajinskej pravoslávnej cirkvi sa ešte viac prehĺbil po ruskej anexii Krymu a vypuknutí separatistického konfliktu na východnej Ukrajine. 

    Minulý mesiac lídri ukrajinskej pravoslávnej cirkvi schválili v Kyjeve zrod novej, jednotnej cirkvi oddelenej od moskovského patriarchátu a za jej hlavu si zvolili metropolitu Jepifanija. Ruská pravoslávna cirkev medzičasom prerušila vzťahy s Istanbulom, centrom pravoslávneho sveta. Bartolomej I. totiž už vlani v októbri zrušil stáročnú podriadenosť kyjevských prelátov voči Moskve.

     

    - Reklama -