Počet Britov žiadajúcich o občianstvo v iných štátoch Európskej únie sa zvýšil

    0
    Vlajka Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a vlajka Európskej únie - ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    Írsko, Nemecko, Portugalsko a Španielsko zaznamenali za posledné tri roky výrazný nárast žiadostí Britov o vydanie pasu. Celkom 7500 Britov žiadalo v roku 2017 o udelenie občianstva v Nemecku. V roku 2015 to bolo 622 žiadateľov.

    Írska republika minulý rok zaznamenala 183.000 žiadostí o vydanie pasu. Počet žiadostí o občianstvo v Španielsku tiež narástol i napriek tomu, že britský žiadateľ sa musí zriecť občianstva v pôvodnej krajine a musí mať trvalý pobyt v Španielsku počas desiatich rokov.

    Výsledok rokovaní Spojeného kráľovstva s EÚ ohľadom presných podmienok odchodu a ekonomické následky tzv. brexitu sú stále nejasné. Mnohí Briti majú podľa DPA obavy o svoju budúcnosť a možnosť pracovať alebo cestovať v kontinentálnej Európe.

    Britský parlament plánuje v stredu znovu otvoriť rokovania o brexite. Premiérka Theresa Mayová hlasovanie – pôvodne naplánované na december 2018 – odložila na týždeň od 14. januára, keďže sa obávala, že dohoda nenájde dostatočnú podporu.

    Mayová podľa portálu stanice BBC zdôraznila, že k dohode neexistuje alternatívny plán, ktorý by zrealizoval výsledky referenda o brexite z roku 2016, ochránil pracovné miesta a zabezpečil istotu pre firmy.

     

    - Reklama -