Za 10 rokov používania eura zdraželi potraviny na Slovensku takmer o 17 %

    0
    ILUSTRAČNÁ SNÍMKA (Autor: TASR)

    Pod úrovňou priemerného zdraženia zostali ceny mlieka, syrov či vajec (nárast o 15 %), oleje a tuky sú drahšie ako pred desiatimi rokmi o takmer 12 % a za mäso si priplácame 7,6 %. Nealkoholické nápoje – minerálky, stolové vody, malinovky či šťavy – zdraželi od zavedenia eura o sedem percent. 

    Ceny potravín a nealkoholických nápojov ale za posledných desať rokov nerástli plynule. “Ešte v prvom roku s eurom, teda v roku ovplyvnenom hospodárskou krízou, bol zaznamenaný pokles cien potravín a nealkoholických nápojov na úrovni -3,8 %. Nasledovali štyri roky rastu v rozpätí 1,7 až 5,9 %. V roku 2014 bolo ale zdražovanie vystriedané ich zlacňovaním a tento trend pokračoval až do roku 2016,” uviedla analytička. Od druhej polovice roku 2017 však podľa nej začal vývoj cien na trhu ovplyvňovať nedostatok mlieka a obmedzenie predaja vajec pre kontamináciu niektorých chovov sliepok v krajinách Európskej únie insekticídom fipronil. To sa prejavilo v roku 2017 zdražením potravín o štyri percentá a za 11 mesiacov roku 2018 o 4,2 %.

    Od zavedenia eura vzrástli na Slovensku ceny výrobkov a služieb o 14,8 percenta. Na druhej strane sa za poslednú dekádu zvýšili platy zamestnancov v hospodárstve o 40 %. 

    - Reklama -