Hoci je čas zrelý na zásadnejšiu zmenu, nezdá sa, že k nej dôjde po najbližších voľbách, myslí si Maďarič

    0
    Marek Maďarič (Autor: TASR)

    „Ako to už býva, roztrhlo sa vrece s prognózami, najmä v politike. Keďže predpovedanie politickej budúcnosti je ešte povrchnejšia zábava ako anketa o najväčšieho Slováka, pokúsim sa charakterizovať súčasný stav našich politických strán, z čoho by sa možno dalo niečo vytušiť o blízkej budúcnosti,“ napísal v komentári v súčasnosti nezávislý poslanec Marek Maďarič.

    Poukázal na to, že novovzniknutým stranám ako Progresívne Slovensko a Spolu sa podarilo narásť až na hranicu, ktorá je blízko k zvoliteľnosti, čiže k piatim percentám. Podľa poslanca to ale zatiaľ nie je dôvodom na oslavu. „Obe strany sú dôkazom, že viac než odbornosť sa v dnešnej politike cení vodcovská charizma, ktorou nedisponujú,“ konštatoval.

    Pozrel sa aj na koaličného partnera Most-Híd, ktorému niektoré prieskumy nedávajú vysoké šance, že sa znovu objaví v parlamente. Konštatuje, že axióma predsedu Mosta mu dovolí snívať sen, že sa znovu dostane do parlamentu, čo by v prípade naplnenia znamenalo, že znovu bude v koalícii.

    „KDH sa pohybuje v pásme zvoliteľnosti, čo nie je ani tak zásluha nového vedenia ako skôr nezlomnosti hnutia. Kovbojské maniere predsedu Hlinu však môžu byť slabým miestom širšej koalície, ktorej by KDH bolo súčasťou,“ napísal na adresu kresťanských demokratov.

    Silnejší hráči

    Následne do skupiny silnejších strán, ktoré majú okolo desať percent, rozdelil OĽaNO, SNS, ĽSNS a Sme rodina.

    Maďarič konštatuje, že kotlebovci ukázali limity svojho vodcu, čo znamená, že stagnuje na úrovni, ktorá je podľa bývalého ministra kultúry bezpečná. „Bezpečnej pre ňu v zmysle prítomnosti v budúcom parlamente, ale najmä bezpečnej pre demokraciu,“ vysvetlil.

    Kriticky sa vyjadril aj na adresu SNS, ktorá je podľa poslanca znovu odkázaná iba na svojho predsedu, ktorý je nositeľom voličských preferencií. „Súčasne je aj bariérou na to, aby tieto percentá výraznejšie rástli,“ uviedol. To, že sa im nepodarilo zvýšiť voličský elektorát ani po prepade preferencií Smeru, je podľa Maďariča dôkazom jeho vyjadrenia o predsedovi NR SR.

    „OĽaNO je prípad sám o sebe, subjekt, ktorý je združením nestraníkov obmieňaných každé štyri roky na účely konfliktnej sebaprezentácie poslanca Matoviča. Prakticky jediným programom tejto strany je už roky agresívna kritika vlády, neúnavná až do tej miery, že unavuje samotných jej fanúšikov,“ napísal. Na druhej strane si myslí, že k istým zmenám by mohlo dôjsť po zavedení novely zákona o politických stranách z dielne SNS, ktorá určuje minimálny počet členov politického subjektu. Dodal, že podobne ako Mečiar sa zaslúžil o vznik SMK, tak si Danko zrejme pripíše zásluhy za to, že OĽaNO posilní.

    Pochvala Sme rodina

    Naopak, pozitívne sa vyjadril na adresu Sme rodina Borisa Kollára. Podľa Maďariča totiž ide o stranu, ktorá zaznamenala politický rast. Ich príbeh považuje za zaujímavý z dôvodu, že im pred voľbami málokto dával šancu, že sa dostanú do parlamentu, prípadne mnohí tvrdili, že ak sa dostanú, tak onedlho skončia. Dodáva, že za ich úspechom je strategická cieľavedomosť, ktorá je skombinovaná so sociálnym a národným populizmom.

    „Je navyše prezentovaná predsedom, ktorý má určitú charizmu pre časť elektorátu. A tak sa nebudem čudovať, ak po voľbách bude pre mnohých kontroverzný Kollár tou najžiadanejšou nevestou. Veď aj v Smere mu už prestali nadávať do mafiánov,“ poukázal.

    SaS a prehnané sebavedomie

    Na adresu SaS sa vyjadril kriticky z dôvodu, že je podľa jeho slov prehnane sebavedomá a aj keď je najsilnejšou opozičnou stranou, dlhodobo výrazne zaostáva za vládnucim Smerom. „SaS je nepochybne stranou, ktorá sa najviac usiluje byť plnohodnotnou alternatívou k vláde, ak sa však bližšie prizrieme na úroveň jej viacerých tzv. tímlídrov, tak pyšne proklamovaná odbornosť SaS spľasne ako bublina,“ uviedol.

    Zanalyzoval aj svoju predchádzajúcu stranu Smer. Poukázal na to, že celoročne strácala na preferenciách a z predátora sa razom stalo stádo zahnané do kúta, ktoré sa snaží udržať vďaka sociálnym balíkom.

    Konštatoval, že stranu pri živote držia dva tandemy – jeden okolo premiéra Petra Pellegriniho a druhý okolo Roberta Fica. „Kým s osobou premiéra Pellegriniho sú spájané nádeje na vzkriesenie Smeru a teoretický prílev voličov, predseda Fico je istotou, že noví voliči neprídu, ale tí starí v pomerne veľkom množstve zostanú.“

    Dodal, že ak by Pellegrini padol, znamenalo by to, že by Smer prišiel o možných nových voličov a ak by naopak padol Fico, tak by sa strane chrbtom obrátili aj skalní voliči. „Táto protichodná dualita Smeru momentálne tvorí jeho krehkú stabilitu, no zároveň je zárukou pokračovania kontinuálneho slabnutia,“ vysvetlil.

    Noví hráči

    Všetky spísané problémy a slabosti strán sú podľa Maďariča dôvodom, prečo rastie trend nezávislosti a občianskych aktivít, ktoré sa derú do politického života, a ktoré by sa v budúcnosti mohli pretransformovať aj do politických strán. „Zatiaľ, hoci čas je zrelý na zásadnejšiu zmenu, nezdá sa, že k nej dôjde po najbližších voľbách. Ich výsledok totiž prinesie len rôzne typy sklamania a frustrácie.“

    Myslí si, že jedným typom sklamania by bola vláda so Smerom a typom frustrácie by bola vláda bez Smeru. „Tú by tvorila široká a nesúrodá koalícia, o ktorej samovražednom potenciáli a rýchlom polčase rozpadu nepochybujem,“ dodal.

    „Až na troskách týchto sklamaní sa otvorí priestor na zásadnejšiu zmenu. Ak nás dovtedy nezmietnu globálne problémy. Lebo sila ich dosahov bude priamo úmerná našej vnútropolitickej slabosti,“ uzavrel.

    - Reklama -