Nepríjemný vianočný darček. NAKA obvinila exsmeráčku z podvodu. Po voľbách ešte len nastane hukot, dodáva Galko

    0
    Bývalá poslankyňa za Smer Ľubica Rošková (Autor: TASR)

    Informácia, že bývalá smeráčka Rošková so svojou firmou Agro Porúbka poberá agrodotácie na dedinské letisko, cudzí vinohrad či parkovisko vyšla krátko po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Kauzou sa následne v marci 2018 začala zaoberať NAKA na pokyn prokurátora odboru ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry. Tá mala pred Vianocami Roškovú a jej firmu obviniť z dvoch vecí.

    „V decembri minulého roku vyšetrovateľ národnej protikorupčnej jednotky obvinil dve fyzické a jednu právnickú osobu zo zločinu poškodzovania finančných záujmov Európskej únie a prečinu subvenčného podvodu,“ informovala polícia. Tá však konkrétne mená neuviedla, argumentom bolo, aby sa nezmarilo vyšetrovanie. Samotná bývalá poslankyňa sa však k obvineniu nevyjadruje.

    Bývalý konateľ firmy a účtovník Roškovej priznal, že ho polícia v súvislosti s vyšetrovaním kontaktovala a bol vypovedať. O tom, že by mala byť Rošková a jej firma obvinená ale údajne nič nevie a v tejto súvislosti sa s ňou nekontaktoval.

    Kauza agrodotácií

    Nespokojní farmári na východnom Slovensku na Roškovú upozornili v čase, keď sa prevalili kauzy o neoprávnenom poberaní agrodotácií. Zavraždený Ján Kuciak o nich písal v súvislosti s talianskou mafiánskou skupinou ‘Ndrangheta a rodinami Vadalovcov a Rodovcov. Roškovej firma mala podobne ako v prípade Talianov poberať agrodotácie na plochy, ktoré nevlastnila a ani ich neobhospodarovala.

    Medzi ne patrili aj plochy ako dedinské letisko či parkovisko. Spolu žiadali o agrodotácie na 470 hektárov pôdy, pričom celková rozloha sa skladala zo 170 rôznych menších pozemkov, ktoré sa nachádzali na východe Slovenska. Následne generálny riaditeľ Poľnohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraj Kožuch sľúbil kontroly, ktoré v prípade Roškovej firmy urobili priamo na plochách, na ktoré si žiadala dotácie v rokoch 2016 a 2017.

    Kontroly

    „Pri kontrolách na mieste boli zistené nespôsobilé plochy, čo malo za následok nezrovnalosti zistené po vyplatení platieb. Aktuálne prebieha proces vymáhania neoprávnených platieb od žiadateľa,“ uviedli vlani po kontrole. Následne od firmy žiadali vrátenie časti platby, údajne zhruba 140-tisíc eur. „PPA čaká na potvrdenie prijatia poštovej zásielky žiadateľom. Od potvrdenia prijatia začne plynúť 15-dňová lehota na odvolanie. Zatiaľ preto nie je možné bližšie konštatovať ďalšie kroky,“ uviedol agrorezort, pod ktorý PPA patrí.

    PPA konštatuje, že Rošková musela mať veľmi dobré informácie, na ktoré plochy môže žiadať agrodotácie, pretože nikto iný o ne nežiadal. „Predpokladáme, že žiadateľ musel mať špecifické informácie a veľmi presne poznal systém poľnohospodárskych podpôr,“ konštatoval Kožuch. Istý farmár aj uvádzal, že mal v prenájme plochu, kde uskladňoval seno a stroje, ale nežiadal od PPA agrodotácie. Následne zistil, že na danú plochu ich žiadala práve Roškovej firma Agro Porúbka.

    Samotný Smer, za ktorý v minulosti Rošková kandidovala a následne bola v parlamente, sa svojej členky nezastal. Po medializovaní informácií jej pozastavili členstvo v strane.

    Galko: Ešte len nastane hukot

    K informácii o obvinení Roškovej sa vyjadril podpredseda SaS Ľubomír Galko. “Ja som vám to hovoril, že máme čestných a slušných policajtov a prokurátorov,” uviedol na Facebooku. Podľa jeho slov sa trend, keď obviňujú takzvaných nedotknuteľných, hýbe pomaly, ale je nezastaviteľný. “A po voľbách, keď im rozviažeme ruky úplne všetkým a všetci sa aj osmelia, uvidíte ten hukot,” dodal na záver.

    - Reklama -