Vzniklo Investigatívne centrum Jána Kuciaka, chce písať o korupcii

    0
    Ján Kuciak (Autor: TASR)

    Nad rozbiehaním ICJK bude mať supervíziu Pavla Holcová z Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku, ktorá spolupracovala s Jánom Kuciakom aj na jeho poslednej, nedokončenej téme. Členom Dozornej rady ICJK bude aj brat Jána Kuciaka Jozef.

    “Veľakrát počas skúmania Panama Papers Janko spomenul, aká veľká škoda je, že na Slovensku nemáme obdobu Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku. Veľké množstvo našich domácich káuz má presah za hranice, najmä do daňových rajov. Preto som veľmi rád, že ICJK bude pokračovať v Jankovej práci a odhaľovať kauzy s medzinárodným presahom, ktoré môžu byť zásadné,” uviedol Jozef Kuciak.

    Predsedom správnej rady a editorom projektu je Arpád Soltész, bývalý investigatívny novinár a komentátor portálu noviny.sk. “Janove meno sme sa rozhodli používať po dohode s rodinou. Vždy o takéto centrum stál,” ozrejmil Soltész na tlačovej konferencii. Ďalšími členmi rady sú Holcová a riaditeľka nadácie Zastavme korupcie Zuzana Petková. Ako redaktorka pôsobí v ICJK Katarína Jánošíková, ktorá predtým pôsobila v spravodajstve RTVS a v súčasnosti sa podieľa na výrobe investigatívnej relácie Cez čiaru.

    V novembri podpísalo ICJK zmluvu s Organized Crime And Corruption Reporting Project, ktorá združuje a zastrešuje žurnalistické projekty zamerané na odhaľovanie korupcie a medzinárodného organizovaného zločinu vo viac ako troch desiatkach krajín na štyroch kontinentoch.

    ICJK bude pracovať aj na vlastných témach, pričom výsledky práce bude zverejňovať na stránke www.icjk.sk. Budú k dispozícii zadarmo a budú voľne šíriteľné. ICJK je zároveň pripravené spolupracovať s každou redakciou alebo novinárom, ktorí dodržujú etické a profesionálne štandardy novinárskeho povolania.

     

    - Reklama -