Za slušné Slovensko k voľbe ústavných sudcov: Verejnosť má právo vedieť, ako kto hlasoval a komu pomohli fašisti

    0
    Karolína Farská a Juraj Šeliga z iniciatívy Za slušné Slovensko (Autor: TASR)

    Ako uviedli na svojej facebookovej stránke, poznáme mená 40 kandidátov na ústavný súd, niektoré mená viac, iné menej. „Meno najznámejšieho kandidáta, poslanca Fica, je pre nás všetkých neprijateľné,“ uvádzajú organizátori protestov.

    Majú k tomu aj jasný a zreteľný dôvod: „On, ktorý urážal, klamal, zastrašoval, šíril nenávisť a zneužíval svoje postavenie premiéra, dostatočne preukázal, že za spravodlivosť považuje len to, čo vyhovuje jemu. Pán Fico stelesňuje presný opak ideálneho kandidáta na ústavného sudcu,“ vysvetlili.

    Na druhej strane si ale neželajú, aby jedinou témou týkajcou sa voľby ústavných sudcov bol práve expremiér a jeho kandidatúra. Nabádajú preto ľudí, aby si prečítali alebo pozreli životopisy a motivačné listy ostatných kandidátov, ktoré sa dajú nájsť na stránke národnej rady. Rovnako upozorňujú ľudí, aby venovali pozornosť profilom kandidátov, ktoré médiá budú zakrátko prinášať.

    Výzvy poslancom

    Ďalej vyzvali poslancov NR SR, aby hĺbkovo vypočuli kandidátov na ústavných sudcov a tak preskúmali ich odborné a charakterové kvality. „Rovnako vyzývame poslancov, aby voľba kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR bola verejná. Verejnosť má právo vedieť, ako kto hlasoval a komu pomohli fašisti,“ uviedli vzápätí.

    Na záver dodali, že vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej z februára minulého roka ukázala, ako je potrebné a dôležité mať nezávislé inštitúcie, ktoré chránia demokraciu a spravodlivosť. „Za slušné a spravodlivé Slovensko sme vyšli do ulíc už desaťkrát a sme rovnako pripravení aj dnes! Nenechajme si uniesť Ústavný súd SR. My všetci sme tí, na ktorých sme čakali.“

    - Reklama -