Maďarská vláda nemieni upravovať novelu zákonníka práce týkajúcu sa nadčasov

    0
    Maďarský premiér Viktor Orbán (Autor: SITA)

    Odborári odovzdali v utorok list adresovaný predsedovi vlády Viktorovi Orbánovi, v ktorom celoštátny výbor na prípravu štrajku a demonštrácie (OSZDB) sformuloval požiadavky v štyroch bodoch – vrátane odvolania uvedenej spornej novely zákonníka práce. Dokument prevzal pracovník rezortu pre inovácie.

    “Ide o zákon, ktorý je založený na dobrovoľnej báze a schválil ho parlament. Úlohou vlády je realizovať zákon,” povedal Kovács, podľa ktorého pred prijatím novely bol návrh prerokovaný s odborovými organizáciami. 

    Na otázku moderátora televízie, či kabinet určí osobu, ktorá by rokovala so zástupcami odborov, štátny tajomník zdôraznil, že vláda nezvykne reagovať na žiadne ultimáta.

    Ministerstvo financií v tejto súvislosti pre ATV uviedlo, že “divadelnými požiadavkami organizátorov demonštrácií financovaných americkým finančníkom Georgeom Sorosom sa vláda nebude zaoberať”.

    Odborári v liste upozorňujú, že medzi nimi a kabinetom neexistuje vecná konzultácia. V dokumente podpísanom predsedom Maďarského zväzu odborárov (MASZSZ) Lászlóom Kordásom, predsedom Fóra spolupráce odborárskych organizácií (SZEF) Andrásom Földiákom a predsedom Odborárskeho bloku inteligencie (ÉSZT) Lászlóom Kutim požadujú:


          — prehodnotenie zákonníka práce a odvolanie jej novely týkajúcej sa rozšírenia ročného rámca nadčasov;
          — zmenu regulácie práva na štrajk a obnovenie vecného sociálneho dialógu, ktorý by odrážal záujmy pracujúcich;
          — úpravu miezd, minimálnej mzdy, znovuzavedenie mimomzdových prostriedkov, úpravu miezd vo verejnej sfére a zavedenie minimálnej mzdy pre absolventov vysokých škôl;
          — vypracovanie pružného systému odchodu pracovníkov do dôchodku a ďalšie úpravy dôchodkového systému.

    Odborári tiež v liste vyzvali vládu, aby v súlade so zákonom o štrajku kabinet do piatich dní určil účastníka procesu vyjednávania. Na sobotňajšom (5.1.) protivládnom protestnom zhromaždení v Budapešti pred vyše 5000 protestujúcimi na Kossuthovom námestí Kordás vyhlásil, že ak odborárom vláda nevyhovie, potom zorganizujú celoštátny výstražný štrajk.

     

    - Reklama -