Vyzývam opozíciu, aby si priznala chybu, povedal Danko na margo rozhodnutia ústavného súdu

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    „Opozícia sa opäť mýlila, rada škandalizuje a využíva emócie ľudí a je vysoko neodborná a neprofesionálna,“ uviedol na začiatok tlačovej konferencie šéf SNS, ktorý následne prečítal viaceré vyjadrenia opozičných poslancov k zákonu, ktorý sa vláde podarilo presadiť a zaviesť tak zmeny v rokovacom poriadku. Vo vyjadreniach opozícia ustanoveniam novely vyčítala, že porušuje princípy ochrany práva na slobodu prejavu, ochrany slobodnej súťaže politických síl a princípu právneho štátu. Viacerí z nich tento zákon premenovali na náhubkový.

    Danko ďalej uviedol, že k rozhodnutiu súdu sa sprvu nechcel vyjadrovať, lebo sa má akceptovať a nie komentovať, ale nakoniec sa rozhodol opačne. „V priestore medzi ľuďmi sú šírené mediálne senzácie. Bez akéhokoľvek overenia sme sa naučili ľudí kriminalizovať, obviňovať a málokedy povedať prepáč, ospravedlňujem sa ti, mýlil som sa. Verejne vyzývam týchto ľudí, aby aspoň uznali, že sa mýlili. Nečakám od nich ospravedlnenie,“ vyzval opozičných politikov, ktorí podali podnet na ústavný súd.

    Žiadne práva neboli porušené

    Predseda NR SR vzápätí povedal, že Slovensko má špičkový európsky rokovací poriadok, ktorý slúžil ako vzor novely zákona o rokovacom poriadku poslaneckej snemovne Českej republike. „Veľmi ma urážalo, keď sa novela zvrtla do horalkového a náhubkového zákona a že sa s týmito vyjadreniami stotožnila aj prezidentská kancelária. Dnešné rozhodnutie ústavného súdu je jasným dôkazom, že žiadne ľudské ani poslanecké či opozičné práva neboli porušené,“ konštatoval.

    Danko dúfa, že ho nikto nebude spájať s prepojením na ľudí na ústavnom súde a s možnosťou, že by rozhodnutie mohol nejakým spôsobom ovplyvniť. Za dva roky účinnosti zákona konštatuje, že sa zlepšila úroveň rokovaní, technická práca a návrhy poslancov. K téme rovnako dodal, že ho mrzí dehonestovanie práce poslanca a jeho posudzovanie na základe rokovacích dní.

    Ústavní sudcovia

    Šéf parlamentu sa počas brífingu vyjadril aj k voľbe ústavných sudcov. Komentár, ktorý po oznámení kandidatúry Roberta Fica zverejnil bývalý predseda ústavného súdu Ján Mazák, označil za mediálnu manipuláciu. „Od pána Mazáka som po rozhodnutí Benátskeho súdu vo veci ústavného súdu rovnako čakal aspoň uznanie a ospravedlnenie sa za zaťaženie, ktoré spôsobil NR SR z rokovaní s Benátskou komisiou. Rovnako spôsobil paralyzáciu ústavného súdu a naopak, nečakal by som takéto konšpirácie,“ vyjadril sa.

    Odmieta zvýhodňovanie toho-ktorého kandidáta a chce vytvoriť rovnaké podmienky na vypočutie každého kandidáta na sudcu ústavného súdu. „Myslím si, že pri štyridsiatich členoch, ktorých nominovali prevažne stavovské organizácie, tu existuje veľký predpoklad, že sa podarí osemnástich kandidátov zvoliť hneď naraz. Je tam dosť fundovaných ľudí, ktorí spĺňajú podmienky,“ konštatoval Danko. Myslí si, že na Slovensku je množstvo dostatočne vzdelaných ľudí, ktorými môžu obsadiť ústavný súd. To, že by sa parlament snažil „vyšachovať“ prezidenta z voľby ústavných sudcov, vzápätí vyvrátil.

    K Ficovi sa nevyjadril

    Nevylúčil, že by hlasovanie o ústavných sudcoch v parlamente mohlo byť verejným, všetko ale závisí od toho, či s tým pred začiatkom budú súhlasiť poslanci a bude sa schvaľovať spôsob voľby. „Každý uchádzač o post ústavného sudcu má rovnaké podmienky. Opozícia by sa mala pozrieť na to, ako oni volili generálneho prokurátora, pretože zrejme majú krátku pamäť, a to, čo robia, je opäť len hľadanie senzácií,“ povedal s tým, že tu nie je na to, aby posudzoval odbornosť žiadneho z kandidátov a teda ani expremiéra Roberta Fica.

    Rovnako dostal aj otázku o termíne volieb, lebo údajne existuje informácie, že termín je vytýčený na sobotu 16. marca. „Otázku prezidentských volieb nastolíme vo štvrtok 10. januára, keď budeme mať pracovné stretnutie, teraz sa vám k tomu neviem vyjadriť,“ uviedol. To, či bude kandidovať do volieb, nepotvrdil ani nevyvrátil, no povedal, že meno zverejnia po predsedníctve SNS, ktoré vzíde zo vzájomnej dohody členov. Na záver dodal, že si myslí, že stále je dostatok času na uzavretie tejto otázky.

    - Reklama -