Danko to asi radšej nemal robiť! Svojou výzvou vyprovokoval opozíciu k drsným reakciám

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    Plénum ústavného súdu v stredu rozhodlo, že novela zákona o rokovacom poriadku, ktorú presadila ešte v roku 2016 vládna koalícia, nie je v rozpore s ústavou a neporušuje nikoho práva. Súd tak nevyhovel návrhu skupiny opozičných poslancov NR SR, ktorá vyčítala ustanoveniam novely porušovanie princípov ochrany práva na slobodu prejavu, ochrany slobodnej súťaže politických síl a princípu právneho štátu.

    Cieľom zmeny rokovacieho poriadku malo byť zabezpečenie ochrany efektívneho fungovania NR SR počas jej schôdzí. Právna norma zaviedla časové limity pre vystúpenia poslancov a zakázala v rokovacej sále transparenty, plagáty, letáky a iné obrazové, zvukové a zvukovo-obrazové prezentácie, ale aj materiály propagujúce politické strany a reklamu. Šéf parlamentu dostal právo iniciovať disciplinárne konanie voči poslancom, ktorí na schôdzi opakovane porušujú poriadok.  

    Opozícia opatrenia od začiatku kritizovala, hovorila o obmedzovaní slobody prejavu a “náhubkovom” zákone. Nesúhlas vyjadril aj prezident SR Andrej Kiska, ktorý novelu vetoval s odôvodnením, že môže byť neprimeraným tlakom väčšiny. Parlament novelu však následne opätovne schválil.

    Verejne vyzývam týchto ľudí, aby aspoň uznali, že sa mýlili. Nečakám ospravedlnenie a vyhýbam sa konfliktom s médiami, ale túto nespravodlivosť, ktorá zaznievala v tom čase v mediálnom priestore, som musel dva roky znášať,” uviedol Danko. Predseda parlamentu dodal, že rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR je jasným dokladom, že žiadne ľudské práva ani poslanecké, ani opozičné neboli porušené.

    Na základe reakcií opozičných politikov, ktorých sme v tejto súvislosti oslovili, je zrejmé, že Dankova výzva nebola práve najšťastnejšia. A pravdepodobne by Danko urobil lepšie, keby doknutých politikov k ničomu nevyzýval. Jednoducho, to nemal asi vôbec robiť, pretože opozičných politkov to vyprovokovalo k tvrdým vyhláseniam na adresu lídra SNS a jeho strany. A dokonca padli aj pochybnosti o predmetnom rozhodnutí ústavného súdu.

    Číž: Opozícia vyrába totálne nezmysly

    Podpredseda klubu Smeru Miroslav Číž priznal, že on túto záležitosť nesledoval. Vysvetlil aj dôvod – celý konflikt okolo toho sa mu zdal úplne nezmyselný. „Parlament má k dispozícii komparáciu rokovacích poriadkov z celej Európy a to, čo časť opozície začala vyrábať, sú totálne nezmysly,“ uviedol. Na druhej strane ale dodal, že rozhodnutie súdu rešpektuje.

    K tomu, či si opozícia prizná chybu, konštatuje, že nie je na čo reagovať. Rovnako sa nateraz nechcel vyjadriť ani ku kandidatúre Roberta Fica za ústavného sudcu.  Uviedol však, že kandidatúra má celý rad súvislostí, o ktorých časom budú hovoriť, nateraz ich ale konkretizovať nechcel.

    Hrnko: Matovič je druhý Mečiar

    V súvislosti s výzvou Andreja Danka, ktorú adresoval opozičným stranám, sme sa obrátili aj na straníckeho kolegu šéfa parlamentu Antona Hrnka. Zaujímalo nás, či si myslí, že si opozičníci priznajú chybu. „Videli ste, čo včera povedal pán Matovič. Jednoducho sa správa ako Mečiar,“ konštatoval predseda branno-bezpečnostného výboru.

    Dodal, že o rozhodnutí súdu sa nediskutuje a slová hnutia OĽaNO podľa Hrnka svedčia o tom, akú majú predstavu o politike. „V podstate napadol inštitúciu, ktorá podľa neho rozhodla nie kvalifikovane, ale stranícky. On aj pán Galko na základe bezprecedentných klamstiev vidia svojich politických oponentov vo väznici. Toto je úroveň politiky, ktorú by som na Slovensku nechcel,“ uviedol.

    Rozhodnutie Roberta Fica kandidovať za ústavného sudcu však komentovať nechce. Vysvetlil aj dôvod. „Ide o jeho rozhodnutie ako politika, právnika a neporušil tým žiadne kritériá, ktoré sú dané na sudcu ústavného súdu,“ konštatuje. Nechápe však, prečo sa spustila takáto antikampaň voči jeho osobe vzhľadom na kandidatúru. „Pán Fico je spomedzi ústavných činiteľov a ľudí jedným z tých, ktorí majú právo byť nominovaní,“ uzavrel.

    Galko: Rozhodnutie akceptujeme, ale nie je dobré

    Podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka rozhodnutie súdu nie je dobré, pretože samotný rokovací poriadok je zlý a obmedzujúci pre poslancov a sú v ňom podľa jeho slov nezmysly. „Samotný rokovací poriadok je výsledkom myslenia celej vládnej koalície – čo najviac oklieštiť ľudí, ktorí ich kritizujú  a navrhujú určité riešenia. Rozhodnutie však budeme akceptovať,“ uviedol saskár. Dodal, že rozhodnutie nie je vecou, na ktorej by stál a padal život, a teda ani samotnej strany SaS. A to z dôvodu, že sa vedia prispôsobiť.

    Reagoval aj na výzvu Andreja Danka. „Predseda parlamentu by v prvom rade mal vyzvať seba. Nech sa každé ráno postaví pred zrkadlo a tri až štyrikrát sa vyzve na ospravedlnenie sa slovenskému národu a celému Slovensku za to, čo stvárajú,“ konštatoval s tým, že po tom, čo urobili so Slovenskom, by mali mať zákaz na vyzývanie si priznania nejakých chýb na najbližších sto rokov.

    Rovnako sa v krátkosti vyjadril aj ku kandidatúre Roberta Fica. „Pán Fico patrí na súd, ale si pomýlil stranu. On tam patrí z tej opačnej strany, a teda nie ako sudca,“ uzavrel.

    OĽaNO: Absurdné a nedemokratické rozhodnutie

    Podľa opozičného hnutia OĽaNO je rozhodnutie súdu nepochopiteľné a bez opory v trendoch slobody prejavu. „Dostali sme sa tým do absurdnej situácie, keď deti od malička učíme pri prezentáciách v škole používať vizuálne pomôcky, ale poslancom parlamentu zároveň zakazujeme použiť pri vystúpení akýkoľvek graf či tabuľku,” uviedlo hnutie.

    Na druhej strane sa podľa nich takémuto absurdnému a nedemokratickému rozhodnutiu nemožno čudovať, keďže o súlade s ústavou rozhodovali aj sudcovia Jana Laššáková a Mojmír Mamojka, ktorí pred rokom za samotný zákon hlasovali ešte ako poslanci strany Smer-SD.

    Grendel: Možnosťou je navrhnutie nového rokovacieho poriadku

    Svoj názor vyjadril aj Gábor Grendel. V reakcii sa opieral o znenie ústavy, konkrétne článku 26 odseku jeden a dva. Tá znie: Sloboda a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom.“ Grendel preto konštatuje, že každý má právo vyjadriť svoj názor nielen verbálne, ale aj pomocou vizuálnych pomôcok, ktoré však sú po novelizácii zakázané.

    „Rozhodnutia súdov musíme rešpektovať, aj keď sa nám akokoľvek nepáčia. Samozrejme, do tej miery, že ak existujú isté obranné prostriedky, tak ich je možno využiť. Podľa mňa je v tomto prípade cestou navrhnutie zmeny rokovacieho poriadku či už do volieb, alebo po voľbách v roku 2020,“ vysvetlil Grendel. Dodal, že treba rokovací poriadok vrátiť do takého stavu, aby nikto nemal pochybnosti o znení článku 26 Ústavy SR. A vzhľadom na dané znenie ani nemá dôvod, aby sa predsedovi parlamentu ospravedlnil či si priznal chybu.

    „Zákonom z hlavy pána Danka sa znenie ústavy porušilo, pretože právo na slobodu prejavu bolo poslancom odopreté. Nech si pán Danko prečíta článok 26 odsek jeden a dva. Je právnik, tak nech  sa ako právnik vyjadrí k tomu, ako ho interpretuje.“

    Ku kandidatúre expremiéra za ústavného sudcu uviedol, že ide o jeho legitímne právo, rovnako ako právo každého poslanca, aby hlasoval podľa najlepšieho vedomia a svedomia. Dodáva však, že podľa jeho názoru by sa na ústavný súd mala dostať právnická elita, kam ale neradí Roberta Fica. „Počas svojho pôsobenia v politike sa totiž nesprával ako právnická elita, ale ako politik. Z toho dôvodu za neho určite hlasovať nebudem,“ dodal.

    Kollár: Posielam výzvu Dankovi

    „Bohužiaľ musím konštatovať, že rozhodnutie ústavných sudcov musíme akceptovať,“ uviedol šéf opozičného hnutia Sme rodina Boris Kollár.

    Vyjadril sa aj k výzve zo strany Andreja Danka, kde vyzýva opozičníkov, aby si priznali. chybu. „Ak on mňa na niečo vyzýva, tak ja mu rovnako adresujem výzvu. Vyzývam ho, nech jeho ministri prestanú kradnúť,“ uzavrel.

    - Reklama -