Naď: Obranu v minulom roku poznamenali odchod odborníkov, ale aj politizácia

    0
    Jaroslav Naď (Autor: Facebook/ Jaro Naď)

    Modernizáciu armády považuje za nesystémovú, pričom rezort neplní dlhodobý plán rozvoja. Zapojenie slovenského obranného priemyslu v projekte bojových obrnených vozidiel 8×8 označil za protekčné. Vytvorenie 800 pracovných miest považuje za iluzórne. “Už dnes nemajú zbrojári obsadené stovky pracovných miest, keďže chýbajú špecialisti,” doplnil. 

    Plánované 3D radary už mohli byť zakúpené, keby rezort nezrušil tender

    Vojenské stíhačky F-16 označil za zbytočne dobré pre potreby Slovenska, a preto aj drahšie. Pozitívne však vníma, že sa armáda takýmto spôsobom postupne zbavuje závislosti od Ruskej federácie. Na druhej strane poukazuje na to, že predĺženie abonentskej zmluvy na zabezpečenie vzdušného priestoru Slovenska vedie k závislosti od Ruska pri údržbe kaziacich sa Mig-29 do dodania stíhačiek v roku 2023. Tvrdí, že o súčinnosť pri ochrane vzdušného priestoru malo MO požiadať spojencov. “My by sme mohli poskytnúť podzvukové stroje L- 39 a systém protivzdušnej obrany S300 a Poliaci či Česi ich nadzvukové stroje,” ozrejmil s tým, že toto riešenie by bolo lacnejšie ako platiť 250 miliónov eur Rusku a slovenským sprostredkujúcim firmám.

    V súvislosti s plánmi retortu na tento rok považuje za dôležité vyzbrojenie vrtuľníkov BlackHawk. Zároveň si myslí, že plánované 3D radary už mohli byť zakúpené, keby MO nezrušilo tender z čias bývalého ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD). Vláda podľa neho plánuje obísť verejné obstarávanie a už dnes vie, ktorá krajina ich bude dodávať. Pri nákupe vozidiel 4×4 sa rezort podľa jeho názoru napokon rozhodol ísť správnou cestou, a to verejným tendrom. Doplnil, že pri všetkých veľkých obstarávaniach mal ísť cestou transparentnej medzinárodnej súťaže s podmienkou zapojenia slovenského obranného priemyslu.

    Naď by privítal novú výstrojnú normu

    Za dôležité považuje zvýšenie obsadenosti pozícií v armáde. “Ozbrojené sily už z hľadiska naplnenosti svojich počtov balansujú na hrane,” povedal. Rezort podľa neho potrebuje dostatočne kvalifikovaný a motivovaný personál. Zvyšovanie platov vojakov privítal, no nesúhlasí s postupom ministerstva. “To, že platy chce zvyšovať cez nesystémový príplatok, nepovažujeme za správnu cestu,” vysvetlil.

    Privítal napríklad novú výstrojnú normu. Tá môže podľa neho pomôcť zabrániť zneužívaniu dôvery občanov v ozbrojené sily polovojenskými organizáciami. Myslí si, že štát by mal jasne a dôkladne reagovať na snahy vytvárať polovojenské jednotky domácimi či zahraničnými často extrémistickými aktérmi. Tvrdí, že predstavujú hrozbu pre národnú bezpečnosť. “Tu nie je priestor na zakrývanie si očí. Je neprípustné, aby nám tu pochodovali extrémisti po krajských mestách. Ak je potrebné sprísniť legislatívu, treba tak urobiť okamžite,” zdôraznil. Ako príklad uviedol Nočných vlkov, ktorí podľa jeho slov úzko spolupracujú so Slovenskými brancami.

    - Reklama -