Polovica Francúzov si želá, aby protesty žltých viest skončili

    0
    Demonštranti so žltými vestami počas demonštrácie pod Víťazným oblúkom v Paríži (Autor: TASR)

    Podľa štúdie inštitútu Odoxa si pokračovanie protestov želá už len 52 percent opýtaných, pričom v decembri im podporu vyjadrilo 65 percent respondentov, informoval spravodajský portál France Info.

    Opýtaní pritom z násilností, ku ktorým dochádza počas protestných zhromaždení, vinia rovnako vládu (názor 70 percent opýtaných), opozíciu (65 percent) a prvýkrát dokonca aj samotné hnutie žltých viest (63 percent).

    Väčšina respondentov (81 percent) v prieskume vyjadrila pochybnosti o zmysluplnosti celoštátnej debaty, ktorú navrhuje vláda prezidenta Emmanuela Macrona v snahe riešiť nahromadené sociálne a ekonomické problémy krajiny. Sedem z desiatich Francúzov sa totiž domnieva, že táto diskusia v konečnom dôsledku ani nebude na osoh, keďže v jej rámci nebude možné obsiahnuť všetky problémy. Myslia si tiež, že debata nebude nezávislá od vlády.  

    Protesty žltých viest budú cez víkend pokračovať v poradí už tzv. deviatym dejstvom. Úrady povolali do služby 80.000 policajtov a príslušníkov žandarmérie, pričom v uliciach Paríža ich bude 5000. Žlté vesty si ako dejiskom svojho protestu v Paríži vybrali modernú obchodnú štvrť La Défense. Prostredníctvom sociálnej siete Facebook svoju účasť potvrdilo 3000 ľudí a ďalších 15.000 o akciu prejavilo záujem.

    Protesty vo Francúzsku vyvolal v polovici novembra 2018 zámer vlády zvýšiť od januára dane z pohonných hmôt. Vláda nakoniec ustúpila a ceny paliva nezvýšila, ale protestujúci vyjadrili ďalšie požiadavky vrátane rozsiahleho znižovania daní, zvyšovania miezd a zavedenia mechanizmu pre občanov žiadajúcich referendá o závažných témach.

    Prezident Macron v polovici decembra zareagoval balíkom daňových úľav a mzdových príplatkov. Takisto sľúbil veľké celonárodné diskusie a konzultácie. Uplynulú sobotu i napriek tomu vo francúzskych mestách opäť protestovalo proti Macronovej centristickej politike okolo 50.000 ľudí. Účasť na týchto akciách sa síce oproti prvým demonštráciám výrazne zmenšila, na protestoch sa však teraz vyprofilovalo pomerne radikálne jadro.

     

    - Reklama -