Macedónsko: Parlament schválil zmenu názvu krajiny

    0
    Ľudia protestujú proti zmene názvu krajiny pred budovou parlamentu v macedónskej metropole Skopje 11. januára 2019. (Autor: TASR)

    Zákonodarcovia prijali štyri pozmeňujúce návrhy vrátane dodatku o premenovaní krajiny. V prospech novelizácie zahlasovalo 81 poslancov, proti nebol žiadny. Na prijatie pozmeňujúcich návrhov bola potrebná dvojtretinová väčšina – 80 hlasov v 120-člennom zákonodarnom zbore. Nacionalistická opozícia rozpravu i hlasovanie bojkotovala.

    Názvoslovná zmena nasleduje po dohode so susedným Gréckom, ktoré je zaviazané podmienkami stiahnuť svoje námietky proti vstupu Macedónska do NATO a potenciálne aj do Európskej únie. Na to, aby dohoda vstúpila do platnosti, ju musí v nadchádzajúcich týždňoch ratifikovať grécky parlament, dopĺňa tlačová agentúra AP.

    Cieľom tohto kroku je urovnať 27 rokov trvajúci spor medzi Skopje a Aténami. Spor medzi Macedónskom a Gréckom pretrvával od rozpadu bývalej Juhoslávie. Grécko nesúhlasilo s názvom Macedónsko (Makedonija), pretože sa zhodoval s názvom severogréckeho regiónu (Makedoniá). Atény to dávajú do súvislosti s možnými územnými nárokmi zo strany Skopje.

    Macedónsko so súhlasom gréckej strany dočasne používalo názov Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko (FYROM), pod ktorým túto krajinu v roku 1993 prijali aj do Organizácie Spojených národov (OSN).

    - Reklama -