Šéf americkej diplomacie Pompeo je v otázke ochrany sýrskych Kurdov optimistický

    0
    Mike Pompeo (Autor: TASR)

    “Sme presvedčení, že môžeme mať výsledok, ktorým dosiahneme oboje,” povedal Pompeo v metropole Spojených arabských emirátov (SAE) Abú Zabí, ktorá je jeho poslednou zastávkou na turné po tamojšom regióne.

    “Uznávame právo Turkov na ochranu svojej krajiny pred teroristami, zároveň ale vieme, že tí, ktorí nie sú teroristi a bojujú po celý ten čas po našom boku si zaslúžia, aby boli ochránení,” pokračoval šéf americkej diplomacie. “Ešte treba mnoho detailov dopracovať, som si však istý, že môžeme dosiahnuť dobrý výsledok,” dodal podľa agentúry Reuters.

    Odsun amerických vojakov zo Sýrie je podľa jeho slov “taktickou zmenou” a schopnosť americkej armády bojovať proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS) a proti Iránu sa tým nemení. Prezident USA Donald Trump v decembri prekvapujúco vyhlásil, že 2000 vojakov, ktorí na severovýchode Sýrie bojujú po boku kurdských síl proti extrémistom z IS, sa už čoskoro vráti domov.

    Kurdskí bojovníci rozmiestnení v severnej Sýrii sa po tom, ako sa z toho regiónu stiahnu Američania, obávajú útokov zo strany Turecka. Kurdské Jednotky ľudovej obrany (YPG) podporované Spojenými štátmi vníma totiž Turecko ako sesterskú “teroristickú” organizáciu zákonom zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorá od roku 1984 vedie povstanie na tureckom území.

    - Reklama -