Matovič: Poslušný volič Smeru by volil Kotlebu. Stačí, aby mu povedali toto

    0
    Robert Fico a Igor Matovič (Autor: TASR)

    Uviedol to v Denníku N, keď sa mal vyjadriť k aktuálnej informácii, že eurokomisár Maroš Šefčovič zvažuje kandidatúru v marcových prezidentských voľbách za Smer. Konštatoval, že predpokladali, že Smer navrhne a bude chcieť postaviť takého kandidáta, s ktorým ešte budú musieť pracovať. Navážal sa aj do voličov strany, pričom podľa šéfa OĽaNO skáču tak, ako predsedníctvo Smeru píska.

    „Volič Smeru je veľmi poslušný, keby mu povedali, že najväčším sociálnym demokratom je Marian Kotleba, tak by zrazu mal v prieskumoch 25 percent on,“ vysvetlil s tým, že voliči najsilnejšej strany akceptujú to, čo príde z centrály.

    Dôvod takýchto slov aj vysvetlil. Konštatuje totiž, že voliči naďalej sympatizujú so stranou, ktorá má na rukách krv Jána a Martiny, pričom dodal, že v tomto nepreháňa. „Jano by nemal robotu, ak by Fico neumožnil rozkradnúť Slovensko. Ak by Kaliňák vyšetroval prípady, o ktorých písal, tak by bol Jano možno nezamestnaný a písal by o kultúre,“ myslí si. A to je podľa Matoviča hlavný dôvod jeho postoja, pričom na záver dodal, že ide o základnú logickú súvislosť.

    Profil vraždy a vyšetrovania

    Investigatívneho novinára z Aktualít Jána Kuciaka a jeho snúbenicu, nádejnú archeologičku Martinu Kušnírovú zavraždili v stredu 21. februára minulého roku. Už po pár týždňoch vyšetrovania bolo viac ako isté, že dôvodom bola práca Jána Kuciaka, keď písal o viacerých vplyvných ľuďoch ako napríklad o Kočnerovi či vtedajšom premiérovi Robertovi Ficovi.

    Posledný článok, ktorý písal v spolupráci s českou investigatívnou novinárkou Pavlou Holcovou, však nestihol dokončiť. Bol zameraný na machinácie s agrodotáciami na východe Slovenska,  kde talianska mafiánska skupina ‘Ndrangheta brala dotácie z Európskej únie na poľnohosopodárske plochy, ktoré nevlastnili ani ich neobhospodárovali.

    Vražda spustila vlnu protestov, ktoré organizovali iniciatívy Za slušné Slovensko či #niejenamtojedno. Po spoločenskom tlaku musel z funkcie odstúpiť bývalý minister vnútra Robert Kaliňák, expremiér Robert Fico či bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. Do čela vlády následne dosadili súčasného premiéra Petra Pellegriniho.

    Po zhruba siedmich mesiacoch nastal výrazný posun vo vyšetrovaní, keď koncom septembra minulého roku vyšetrovatelia zatkli štyroch ľudí, z ktorých identifikovali strelca (Tomáš Szabó), šoféra (Miroslav Marček), objednávateľku (Alena Zsuzsová) a sprostredkovateľa (Zoltán Andruskó). Posledný menovaný ako jediný spolupracuje s políciou. Naopak, Zsuzsová mala veľmi dobré vzťahy s Marianom Kočnerom, ktorý v súčasnosti sedí vo väzení za kauzu zmenky. Zo začiatku sa konštatovalo, že za vraždou stojí práve on, pretože sa Kuciakovi vyhrážal a mal s ním konflikty pre jeho prácu a články, v ktorých sa venoval jeho biznisom a prepojeniu na vládu, pričom spolu s iným podnikateľom, Ladislavom Bašternákom, tvorili skupinu nedotknuteľných ľudí.

    - Reklama -