Lídri EÚ žiadajú vládu v Londýne, aby sa jasne vyjadrila ohľadom brexitu

    0
    Jean-Claude Juncker (Autor: TASR)

    “Ak je dohoda nemožná a nikto nechce stav bez dohody, tak potom kto nájde konečne odvahu povedať, aké je jediné pozitívne riešenie?” uviedol predseda Európskej rady Donald Tusk v reakcii na správy z Londýna.

    Tusk sa nikdy netajil názorom, že dvere EÚ zostávajú pre Londýn stále otvorené a že Británia sa v budúcnosti môže stať opäť členom Únie. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vo svoj prvej reakcii uviedol, že dátum brexitu bol stanovený na 29. marca tohto roku, avšak utorňajšie hlasovanie v britskom parlamente zvýšilo riziko neriadeného odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ.

    “Zmluva o vystúpení je spravodlivým kompromisom a najlepším možným riešením. Znižuje škody spôsobené brexitom pre občanov a podniky v celej Európe. Je to jediný spôsob, ako zabezpečiť riadený odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie,” uviedol Juncker v správe pre médiá.

    Ocenil úsilie hlavného vyjednávača EÚ pre brexit Michela Barniera, ktorý podľa jeho slov “investoval značný čas a úsilie” pre vyjednanie dohody o brexite a dodal, že počas procesu rokovaní európska strana “ukázala kreativitu a flexibilitu”. Pripomenul tiež, že vo finálnej fáze spolu s Tuskom ponúkli britskej premiérke dodatočné vysvetlenia a záruky.

    Juncker spresnil, že neúspech dohody o riadenom brexite v britskom parlamente prinúti 27 ostatných členských krajín a ním vedenú eurokomisiu, aby pokračovali vo svojej práci v “núdzovom režime” a pomohli zabezpečiť plnú pripravenosť EÚ pre prípad tvrdého brexitu.

    Na tento scenár sa už začala pripravovať aj belgická federálna vláda. Tlačová agentúra Belga po hlasovaní v Londýne spresnila, že kabinet premiéra Charlesa Michela “pripravuje a podniká konkrétne kroky” v očakávaní, že nedôjde k žiadnej dohode o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ. “Lopta je teraz viac ako kedykoľvek predtým na britskej strane,” uviedol Michel na svojom účte na Twitteri krátko po oznámení výsledkov hlasovania z britského parlamentu.

    Michel pripomenul pozíciu ostatných členských krajín, že dohoda o brexite, ktorú Mayová nedokázala presadiť, je jediná možná. Dodal, že Briti sa budú musieť popasovať s dôsledkami svojej voľby, hoci podľa jeho slov ešte stále sa dá predísť tvrdému brexitu.

    - Reklama -